Od Vlade Srpske 120.000 KM za rekonstrukciju škole u Batkoviću kod Bijeljine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Od Vlade Srpske 120.000 KM za rekonstrukciju škole u Batkoviću kod Bijeljine

Izvor: RTRS | Datum:26.08.2022.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović posjetila je danas područno odjeljenje Osnovne škole "Sveti Sava" u naselju Batković kod Bijeljine, za čije renoviranje je Vlada Republike Srpske obezbijedila 120.000 KM.

- Vlada Republike Srpske već od 2011. godine obezbjeđuje značajan iznos za besplatne udžbenike učenicima od prvog do četvrtog razreda, odnosno skoro pola đaka koji pohađaju osnovnu školu - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da pravo na besplatne udžbenike imaju i učenici koji su pobjednici republičkih takmičenja, kao i svako treće i naredno dijete u porodici.

Cvijanovićeva je novinarima rekla da je Vlada Republike Srpske ove godine obezbijedila 4,5 miliona KM za nabavku udžbenika, kao i da je prije 15 dana donijela zaključak i odluku da se obezbijedi dodatnih 1,7 miliona KM zbog poskupljenja udžbeničkih kompleta.

Ona je napomenula da širom Republike Srpske u ovoj godini ima upisanih 125 prvačića više, te ukazala da se u manjim zajednicama nastavlja trend opadanja njihovog broja, ali se u drugim bilježi povećanje.

- Sada ćemo raditi analizu i vidjeti zbog čega je to i šta se desilo - rekla je Cvijanovićeva.

Ona ističe da je ohrabrujuće što se povećava broj zahtjeva roditelja iz inostranstva za nostrifikaciju diploma njihove djece.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Batkoviću Đorđe Mirković istakao je da je zahvalan srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjednici Srpske Željki Cvijanović, premijeru Radovanu Viškoviću, ali i narodnom poslaniku Draganu Kneževiću, koji je iz ovog mjesta, te Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske, jer sredstvima koja su obezbijeđena mogu da započnu sa renoviranjem objekta.

- Škola će sada da ima nove i bolje uslove za rad. Biće toplije jer radimo fasadu. Škola je izgrađena 1974. godine i malo je ulagano u nju - rekao je on.

Mirković kaže da u ovom područnom odjeljenju imaju dva prvačića više ove godine, a u kompletnoj školi njih 40.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Knežević izrazio je zadovoljstvo što osnovna škola u Batkoviću dobija novo ruho, zahvaljujući investiciji Vlade Srpske.

- Srećan sam jer, baveći se politikom, znam da svako od nas treba da ostavi nešto korisno", rekao je Knežević i zahvalio Dodiku, Cvijanović i Viškoviću što su osmislili program javnih investicija Republike Srpske.

U ovoj godini Ministarstvo je izdvojilo dva miliona KM za sanaciju 24 objekta osnovnih škola, a na osnovu prioritetnih potreba za ulaganjima u školske objekte u Republici Srpskoj.

Novac je izdvojen za sanaciju školskih objekata, zamjenu stolarije, obnovu fasada, sanaciju grijanja i zamjenu krovova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: