Patrijarh Porfirije: Jevanđeoska ljubav grada koji slavi 640 godina od osnivanja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Patrijarh Porfirije: Jevanđeoska ljubav grada koji slavi 640 godina od osnivanja

Izvor: RTRS | Datum:30.08.2022.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je na svečanoj akaedmiji povodom 640 godina od osnivanja Herceg Novog da ovaj grad nosi jevanđeosku ljubav, da ima otvoreno srce za svakoga i da tu ljudi mogu biti svjesni svog identiteta.
 


Patrijarh srpski Porfirije         Foto: SRNA


Srpski patrijarh je istakao da je ovaj jubilej značajan za Crkvu, Novljane, Boku Kotorsku i Crnu Goru, ali i za Hercegovinu i srpski narod, gdje god da živi.

- Za to postoji mnogo razloga, a najvažniji je taj što su Herceg Novi i čitava Boka i dalje uz more na jugoistoku, jedino mjesto gdje su Srbi pravoslavni hrišćani bili, i zahvaljujući junaštvu i mudrosti, opstali kao mediteranski narod - naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarhu Porfiriju večeras je predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić uručio Svetostefanska povelja, rađenu po zamisli arhitekte i konzervatora Srđana Marlovića, uz umjetničku sliku Manastira Savina, autora Nikše Kosića.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je počastvovan poveljom, koja će, kako je naveo, biti podsjetnik za nezaboravne dane provedene u Herceg Novom.

Patrijarh je blagoslovio sve Novljane i sve koji u njega dođu blagoslovom mira i jedinstva.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić zahvalio je patrijarhu Porfiriju koji je učinio istinsku čast Herceg Novom odazivajući se na poziv da prisustvuje obilježavanju 640 godina od osnivanja grada i slave Manastira Savina.

- Značaj ovog događaja istorijski je za cijelu Boku i Crnu Goru, a ogleda se jasno i u ljubavi i poštovanju koju Vam iskazuje veliki broj građana koji su ispunili crkve, ulice i trgove kako bi Vam upriličili svečani i velelepni doček - rekao je Katić.

On je podsjetio da je Herceg Novi jedini grad u Crnoj Gori koji ima sačuvanu osnivačku Povelju, a samim tim i svoju krštenicu.

- Od 1382. godine do danas smjenjivali su se osvajači, ali Herceg Novi je ostao posvećen Svetom Stefanu, uvijek svoj i prkosan uspijevao je da izdejstvuje pravu mjeru samostalnosti – građanske, vjerske i kulturne - rekao je predsjednik Opštine.

On je istakao da se Novljani ponose činjenicom da u opštini ima čak 89 hrišćanskih hramova - 75 pravoslavnih i 14 rimokatoličkih, koji su vjekovna mjesta sabiranja, spomenici duhovnosti, kulture i umjetnosti, a u isto vrijeme i simboli skladnog suživota, dubokog međusobnog poštovanja i tolerancije koje se na ovim prostorima vijekovima baštine.

U programu su učestvovali solistkinje Jovana Mustur Ražnatović i Branka Zečević, Kulturno-umjetničko društvo Igalo, hor Svetog Save i djeca recitatorsko pjevačke grupe Prepodobna Kasija Konstantinopoljska.

Prikazan je i kratak film o istoriji Herceg Novog.

Nakon svečane akademije uslijedio je i program "Đedov sabor - Od Dunava do mora sinjega" posvećen uspomeni na blaženopočivšeg mitroplita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Patrijarh Porfirije je ranije danas razgovarao sa predsjednikom opštine Herceg Novi Stevanaom Katićem, obišao grad, Gradski muzej "Mirko Komnenović", Crkvu Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, tvrđavu forte Mare i spomenik kralju Tvrtku na Škveru.

na Belavisti, tvrđavu forte Mare i spomenik kralju Tvrtku na Škveru.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: