Predstavljeno 26 studija o zločinima nad srpskim narodom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Predstavljeno 26 studija o zločinima nad srpskim narodom

Izvor: Radio Trebinje | Datum:03.09.2022.

U Trebinju je predstavljeno svih 26 studija o ratnim zločinima nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Izdavačka djelatnost Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica predstavljena je u okviru konferencije "Srpska istorija i kultura pamćenja", koja će trajati do neđelje, 4. septembra, povodom 30 godina od stvaranja Republike Srpske.

Istoričar Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Predrag Lozo rekao je da je jedna od glavnih djelatnosti Centra ta da ostane trag za budućnost šta se događalo za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata, a da je najveći nacionalni interes faktografija, odnosno predstavljanje onoga što se zaista događalo.

Lozo je podsjetio na pokušaje da se od Odbrambeno-otadžbinskog rata do danas nametne takozvana haška istorija, odnosno pisanje savremene nacionalne istorije na osnovu haških presuda i presuda Suda i Tužilaštva BiH.

"Znamo svi kakav je politički pristup temi stradanja srpskog naroda, koliko su srpske žrtve ignorisane, koliko je srpski narod kolektivno prikazan kao zločinac", napomenuo je Lozo.

On je dodao da su se u Centru osim pravosudnog aspekta djelatnosti, gdje se pomaže odbranama optuženih i da se spozna istina o stradanju srpskog naroda, odlučili za nešto aktivniju izdavačku djelatnost kako bi ono što danas rade ostalo narednim generacijama.

"Svjesni da ono što se ne zapiše, što ne dođe u formi naučne studije kao da se nije ni desilo. Zbog toga smo se potrudili da Centar ima kolektivna izdanja, svoja ozbiljna istraživanja, a i da okupimo pojedinačne autore koji pišu monografije brigada, ozbiljne istraživačke studije o nekim drugim događajima tako da imamo širok spektar izdavačke djelatnosti", rekao je Lozo.

Istoričar u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Dragoslav Ilić rekao je novinarima prije promocije da će biti predstavljeni naučni projekti i kompletna izdavačka djelatnost koja broji 26 studija.

On je dodao da su posebno ponosni na urađen popis žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata, istakavši da se prvi put dogodilo da je jedna institucija poslije rata popisala svoje žrtve koje su podnesene za slobodu.

Među monografijama, knjigama i publikacijama, koje je Centar objavio, bilo da je riječ o vlastitim ili izdanjima koja su rađena u saradnji sa drugim autorima, posebno se izdvajaju "Žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata", "Namjernom silom na Republiku Srpsku", "Šta su skrivile?", "Djeca žrtve rata 1991-1995", "Naša ispovijest - žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995", "Republika Srpska u Odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekli su ranije u Republičkom centru.

Organizator konferencije je Zadužbina "Knez Miroslav Humski" iz Trebinja, uz podršku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: