Počela berba grožđa – merloa, vranca i smederevke | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počela berba grožđa – merloa, vranca i smederevke

Izvor: Radio Trebinje | Datum:06.09.2022.

U Hercegovini je počela berba grožđa, a beru se sorte koje imaju srednju epohu sazrijevanja - merlo, vranac i smederevka.

Branko Anđelić, agronom u „Agrofinu“ kazao je da je već završena berba šardonea, te da će krajem mjeseca biti zrela i kasna sorta – kaberne.

„Što se tiče prinosa i kvaliteta, oni su na standardno dobrom nivou kao i prethodnih godina. Cijene grožđa su ove godine malo veće, i one su povećane za 20 do 30% u zavisnosti od sorte. Za sada smo jako zadvoljni prodajom, već imamo rezervisano preko 80% količina koje mi proizvedemo“, rekao je Anđelić.

On je dodao da je primjetno povećanje broja berača grožđa u odnosu na prošlu godinu.

„Cijena se formira po broju gajbi i sorti grožđa koje se beru, tako se na primjer za ubranu gajbu vranca dobije 80 feninga, merloa 90 feninga, kabernea jedna marka“, naveo je Anđelić.

Branko Anđelić je istakao da jedina opasnost može biti kišno vrijeme koje bi uticalo na smanjenje prinosa i kvalitet grožđa, te da se nadaju da do toga neće doći.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: