Ruskom pjesmom i stihovima Puškina otvorena izložba „Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog“ | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ruskom pjesmom i stihovima Puškina otvorena izložba „Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog“

Izvor: Radio Trebinje | Datum:08.09.2022.

U Dučićevoj sali Muzeja Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba „Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog“, koja je posvećena 350. godišnjici rođenja Petra Velikog i 300. godišnjici carskog ukaza o slanju učitelja u Srbiju da predaju slovenski i latinski jezik.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković koji je istakao da je cilj ove izložbe upoznati običnog čovjeka sa istorijskim činjenicama koje nam nisu dostupne svaki dan.

„Te činjenice su imale presudnu ulogu u prošlosti, ali su dobra poruka za sve ono što se događa u sadašnjosti, a isto tako bez poznavanja istorijskih činjenica ne možemo razmišljati o kreiranju strategija i kvalitetnih pristupa u narednom periodu. Jako je bitno, pogotovo mladim ljudima objasniti važnost kulture pamćenja, jer nekada nismo svjesni koliko bogatu istoriju imamo i koliko su se naši preci žrtvovali da stvore sve ovo što imamo danas. Saradnja ruskog i srpskog naroda je na jednom značajnom nivou, bez obzira na sve prepreke sa kojima se kroz istoriju suočavao i jedan i drugi narod“, dodao je Bošković.

Predsjednik Književnog udruženja „Susret“ Trebinje Milana Babić kazala je da su posjetioci večeras imali priliku da vide dvije tematski povezane izložbe.

„Jedan dio izložbe je vezan za istorijske događaje, za dolazak ruskih učitelja, našeg grofa Savu Vladislaviča, Miloradoviče, dok je drugi dio posvećen stripu koji je izašao 1940-1941. godine u Politikinom zabavniku, ali zbog bombardovanja Beograda nije dobio razmjere koje zaslužuje. Ova izložba je, po meni, jedna od najvažnijih ove godine, tako će ona, počevši od Trebinja, proći sve srpske krajeve u Republici Srpskoj jer je u pitanju događaj koji predstavlja jedan od temelja srpske elite koja će stvoriti srpsku državu“, objasnila je Babić.

Dr Georgij Engelhart, viši savjetnik Ruskog doma u Beogradu istakao je da je car Petar Veliki prvi postavio ozbiljne temelje srpsko-ruske veze.

„On je pokrenuo obrazovnu saradnju prvo kroz upućivanje ruskih učitelja, zatim je slao knjige i sve stvari koje je tražila srpska crkva za svoje potrebe kako bi podigla nivo obrazovanja naroda. Takođe, poznat je po tome što je imao puno srpskih saradnika, od kojih je možda najpoznatiji srpski grof Sava Vladislavič. Smatram da će ova izložba biti jako zanimljiva svim Trebinjcima“, rekao je Engelhart.

Zamjenik ambasadora Rusije u Sarajevu Andrej Morozov kazao je da im je veoma drago što je ova izložba pripremljena i otvorena večeras u Trebinju.

„Veze između Rusije i Hercegovine su počele u vrijeme Petra Velikog i one traju i danas, a proširenje veza između naših država je naš najvažniji posao“, dodao je Morozov.

Otvaranje izložbe upotpunile su ruskom pjesmom sestre Bojana i Jovana Radmilović, a stihove Aleksandra Sergejeviča Puškina govorio je Aleksa Antelj.

Organizatori izložbe su Književno udruženje „Susret“ Trebinje, Ruski naučni institut, Ruski dom iz Beograda i Muzej Hercegovine u Trebinju uz podršku Grada Trebinja i preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: