Članovi GO Crvenog krsta kontrolisali posjedovanje i validnost setova prve pomoći kod vozača | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Članovi GO Crvenog krsta kontrolisali posjedovanje i validnost setova prve pomoći kod vozača

Izvor: radio Trebinje | Datum:10.09.2022.

Povodom Svjetskog dana prve pomoći, danas su članovi Gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje, u saradnji sa pripadnicima saobraćajne policije, kontrolisali posjedovanje i validnost setova prve pomoći kod vozača, u ciju ukazivanja na značaj adekvatnog pružanja prve pomoći, koja nerijetko znači i spašavanje života.

„Tokom zajedničke akcije provjeravamo da li vozači posjeduju kutije prve pomoći i i da li su u važećem roku. Vozači su uglavnom ažurni, imaju setove, rokovi su većinom dobri, stanje je zadovoljavajuće. Posebno skrećemo pažnju na validnost rukova gaza jer su one jedino u svom pakovanju sterilne, važno je da se sve što se upotrijebi iz seta odmah nadomjesti, u važećem roku“, upozorava Biljana Anđelić, koordinator zdravstvenog programa trebinjskog Crvenog krsta i instruktor prve pomoći.

Svake godine, druge subote u septembru, dodaje, širom svijeta stanovništvu se ukazuje na potrebu poznavanja metoda i vještina pružanja prve pomoći.

“To je human čin, koji nerijetko spašava živote, izuzetno važan u izgradnji bolje i sigurnije humane zajednice”, ističe ona.

U situaciji kada treba da pružimo prvu pomoć, Anđelić savjetuje da budemo smireni i prisebni.

“U datom momentu treba upotrijebiti znanje i iskustvo, a ako ga nemamo, onda je bolje da ne diramo povrijeđenog, treba pozvati hitnu pomoć na 124 i ostati pored, dok ne dođe hitna medicinska ekipa. Od praktičnih savjeta, građanima bih, recimo, preporučila da svaku ranu treba previti sterilnom gazom, zavojem, ne treba stavljati na rane neke narodne preparate. Ili, recimo, kod gubitka svijesti ili kolapsa, osobu treba postaviti u takozvani bočni koma položaj ili u položaj autotransfuzije, koji podrazumijeva da se osoba legne na čvrstu, ravnu površinu i da mu se zdravi ekstremiteti podignu iznad nivoa srca”, pojašnjava koordinator zdravstvenog programa Gradske organizacije Crvenog krsta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: