Misita: Inicijativa o besplatnim prenatalnim testovima za svaku pohvalu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Misita: Inicijativa o besplatnim prenatalnim testovima za svaku pohvalu

Izvor: SRNA | Datum:11.09.2022.

Inicijativa predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović da sve trudnice u Srpskoj dobiju besplatne prenatalne testove je gest za svaku pohvalu i veliki iskorak u pronatalitetnoj politici, smatra predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja Snežana Misita.

Misita je izjavila Srni da se prenatalni test preporučuje svim trudnicama, ali da se žene najčešće odlučuju na amniocentezu, jer je to besplatno.

"Prenatalni test je mnogo jednostavniji i lakše ga je i brže odraditi, te u 10. do 12. sedmici imamo rezultat uredne trudnoće, a amniocenteza se radi u 18. sedmici i rezultat se čeka po tri-četiri sedmice, kad je već formiran plod. Tako da je ovaj prijedlog za svaku pohvalu za predsjednicu i Vladu. Hvala Bogu da imamo takve ljude koji imaju sluha za svaki naš problem", rekla je Misita.

Ona je istakla da se analiza prenatalnog testa rijetko radila među parovima koji se liječe od steriliteta, budući da je 1.500 KM, koliko košta jedan prenatalni test, bio veliki izdatak, jer su parovi imali troškove oko postupaka vantjelesne oplodnje.

"Besplatan prenatalni test je fantastična mjera ne samo za porodice koje se liječe od steriliteta, već i za sve buduće trudnuce", rekla je Misita.

Udruženje porodica sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja broji oko 300 porodica iz istočne Hercegovine i 165 beba.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović predložila je da Vlada Srpske u okviru postojećih programa novih mjera pronatalitetne politike uvrsti i mjeru koja se odnosi na besplatne prenatalne testove za sve trudnice u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je navela da će ova mjera biti realizovana za one koji žele da prođu kroz takvu vrstu testiranja i da će to biti omogućeno u sklopu zdravstvenog sistema Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: