Gradonačelnik Mirko Ćurić čestitao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Neophodno održavati srpsko jedinstvo i slogu (FOTO/AUDIO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Gradonačelnik Mirko Ćurić čestitao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Neophodno održavati srpsko jedinstvo i slogu (FOTO/AUDIO)

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.09.2022.

U Trebinju je danas na gradskom Trgu slobode obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sa kojeg je poručeno da je neophodno održavati srpsko jedinstvo i slogu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić čestitao je braći Srbima u Republici Srpskoj, matici Srbiji, svim Srbima širom svijeta, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sa željom da se srpska trobojka danas i svih narednih godina ponosno vijori u svim zemljama gdje srpski narod živi.

„Izuzetna mi je čast da vas sve zajedno pozdravim sa ovog mjesta, pored ovog spomenika podignutog u čast slobode, srpskog jedinstva i slavne pobjede srpske vojske. Kao tada, prije 104 godine kada su srpski vojnici u proboju Solunskog fronta oslobađali Balkan i ponosito nosili srpsku zastavu, tako se mi danas sa pijetetom  pokanjamo našoj trobojci i sa posebnom emocijom prisjećamo se svih onih koji su kroz oslobodilačke ratove položili svoje živote i svoju krv ugradili u temelje naše zemlje. Srpska trobojka kao svojevrsni svetionik podsjeća nas gdje smo, ko smo i šta smo, ponosno se vijoreći se i svjedočeći jednu tešku, časnu i junačku srpsku istoriju koja traje kroz vijekove. Naša zastava je uvijek ta koja je svima poručivala da je naše opredjeljenje mir, a li da svi oni koji to naruše treba da računaju da će ona predvoditi hrabre vitezove u borbi za slobodu vjeru čast, zemlju i narod. Zato je ona uz slobodu i jedinstvo uzvišeni ideal koji oslikava jedan narod, ponosit, hrabar, izmučen, ali nikada poražen, koji se ni pred kim ne saginje i koji uvijek uzdignuta čela može da stane pred svakoga pa i pred silu neprijateljsku“, poručio je gradonačelnik Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je neophodno da se održi Republika Srpska i dobri odnosi sa Republikom Srbijom.

"Jedinstvo svih Srba, ma gdje oni bili,najvažniji je istorijski amanet koji treba da njegujemo i učvršćujemo. Danas vidimo, jaku, stabilnu i naprednu Srbiju. Osim što nas to neizmjerno raduje, to znači da samo jednio – jaka, stabilna i napredna Republika Srpska. To je ono jedinstvo, koje nam je najpotrebnije i koje treba da čuvamo, bez obzira na iskušenja koja će tek biti", rekao je gradonačelnik Ćurić.

Šef Konzularne kancelarije u Trebinju Generalnog konzulata Srbije Miroslav Marković rekao je da je potrebno da se pokaže srpsko jedinstvo, naročito danas u turbulentim vremenima za srpski narod, pogotovo na Kosovu i Metohiji koji nema nikakvu slobodu.

"Na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta proslavljamo ovaj predivan praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Praznik, koji se obilježava od 2020. godine objedinjuje oko srpske trobojke: Srbe u Šumadiji, Vojvodini, zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji, Srbe na KiM, ali i Srbe u Republici Srpskoj, BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Slavoniji , Baranji, Lici, Dalmaciji i širom svijeta. Jedinstvo je ono što nam u ovim teškim vremenima najviše treba,", rekao je Marković.

U obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Trebinju danas je učestvovao i hor Muzičke škole u Trebinju koji je izveo nacionalne himne Republike Srpske i Srbije.

Na Trgu slobode u Trebinju zavijorile su se zastave Republike Srpske i Srbije, a nakon obraćanja gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i šefa Konzularne kancelarije Srbije u Trebinju Miroslava Markovića građanima je omogućeno da prate televizijski prenos centralne manifestacije u Bijeljini.

Obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prisustvovali su i načelnici svih istočnohercegovačkih opština.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, u sjećanje na taj dan 1918. godine kada je počeo proboj Solunskog fronta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: