POSETA MATICI – NAJBOLJI UČENICI IZ ISTOČNE HERCEGOVINE U SRBIJI I SMEDEREVU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

POSETA MATICI – NAJBOLJI UČENICI IZ ISTOČNE HERCEGOVINE U SRBIJI I SMEDEREVU

Izvor: smederevske novine | Datum:18.09.2022.

Povodom 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 41 najbolji učenik i učenica osnovnih škola iz šest istočno-hercegovačkih opština – Berkovića, Nevesinja, Trebinja, Bileće, Gackog i Ljubinja, boravi u višednevnoj poseti Smederevu i Republici Srbiji. Tom prilikom za njih je organizovan obilazak hrama Svetog Save i Narodne skupštine Republike Srbije, gde ih je ugostila Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

-Nema sumnje da ne postoji niko ko bi nam danas bio draži gost, i ko bi nas više inspirisao, nadahnuo, od vas koji ste došli iz Hercegovine, kako su je nekad nazivali, Svetog Save dedovine.  I vi ste ta deca Svetosavlja, i Srbija je vaša majka, baš kao i vaša Hercegovina, vaša Republika Srpska, ovo je vaš dom i vaša kuća – rekla je, između ostalog, prilikom prijema Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

-Nama je zadovoljstvo što smo imali priliku da ugostimo i njihove vodiče i ovako divnu dečicu, što je ovaj dan izabran za to. Pokušali smo i deci i njihovim pratiocima da objasnimo šta je to što danas Republika Srbija, njen predsednik, njena Vlada, čine za našu braću preko Drine, za naše sunarodnike preko Drine, konačno smo u prilici da na jedan konkretan način pomažemo projekte i svakodnevni život sunarodnika sa druge strane Drine i mislim da je to najvažnija stvar – rekao je  Milomir Vujadinović, potpredsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

-Mi smo jedan narod. Meni je drago da smo danas tu povodom nacionalnog praznika i svima nam je drago da je takav jedan dan ustanovljen i da će se obeležavati ubuduće, jer i moja poruka je da smo mi jedno i da te tamo neke granice su tu, ali ne može tih granica da bude jer smo jedan narod. Cilj je bio da najtalentovaniji đaci iz Hercegovine dođu u posetu Republici Srbiji. I evo, juče smo stigli u Smederevo, zaista smo zadovoljni, zahvalni. Puni smo utisaka, lično i ja, a mogu da zamislim kako je deci, vidim da su ona ushićena. I ono što je najbitnije vidim iskrenu brigu od svih ljudi ovde prema našoj deci. Trebalo da bude i uzvratna poseta, pogotovu učenika iz Smedereva, jer je konačni cilj da se deca bolje upoznaju i ja se nadam da ćemo se mi revanširati na pravi način – rekao je Milorad Nadaždin, direktor OŠ “Sveti Vasilije Ostroški” u Trebinju.

Priliku da se upoznaju sa srpskom istorijom i tradicijom deca iz Hercegovine imala su i u našem gradu, gde su obišli vilu Obrenovića, Tvrđavu, kao i OŠ “Dositej Obradović” na Carini. Trećeg dana posete planiran je obilazak Marićevića jaruge, odlazak u Topolu, u Mauzolej dinastije Karađorđević, kao i poseta mestu Karađorđevog stradanja – Radovanjskom lugu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: