Донаторско вече за обнову храма свете Текле у Орашју | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Донаторско вече за обнову храма свете Текле у Орашју

Извор: Radio Trebinje | Датум:19.09.2022.

Црквени одбор при храму Свете првомучнице Текле у Орашју на Зупцима синоћ је у Црквеном дому на Турментима организовао донаторско вече за обнову овог храма.

Том приликом од окупљених мјештана, међу којима је било људи из Требиња и Црне Горе али и добротвора из Канаде, прикупљено је 6.370 конвертибилних марака.

 

Подсјетимо, радови на обнови храма почели су 1. марта ове године, а освештање је планирано за 9. октобар.

Мјесни парох Борис Бандука је рекао да се нови храм гради у непосредној близини темеља некадашњег, великог храма Свете првомученице Текле из четвртог вијека, којег су порушили Турци. Према ријечима свештеника Мирослава Ратковића, велики је благослов Господњи када се на једном мјесту окупе добри и племенити људи који помажу изградњу цркве, која је на понос народа на овом простору.

Ископавање остатака некадашњег храма почео је 2000. године археолог Александар Ратковић. Археолошким радовима је доказано да је црква заиста постојала, гробови су били унутар и поред цркве.

Породица Ратковић прислужује Свету Теклу, а и само мјесто, гдје се налази храм, назива се Ћеклино поље.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: