Kašiković: Vatrogasci ljetos gasili više od 50 šumskih požara | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kašiković: Vatrogasci ljetos gasili više od 50 šumskih požara

Izvor: Radio Trebinje | Datum:26.09.2022.

Trebinjski vatrogasci su tokom ljeta imali 82 intervencije, od kojih čak 52 na gašenju šumskih požara, a ogromnu podršku i pomoć pružio im je Helikopterski servis Republike Srpske koji je često u roku od sat vremena bio na požarištu, rekao je Srni komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković.

"Ogromnu podršku u gašenju požara dao nam je Helikopterski servis Republike Srpske koji je ovog ljeta prilikom svakog poziva došao, nekada i za nepun sat. Prilikom požara na Dužima, nakon sat i deset minuta helikopter Helikopterskog servisa Srpske je bio na požarištu i pomagao nam u gašenju", istakao je Kašiković.

On je naveo da su se ove godine vatrogasci borili da ugase dva velika šumska požara izazvana udarom groma - u Bijeloj Gori na u teritoriji Crne Gore i na planini Leotar, koji se proširio velikom brzinom i prilikom gašenja su povrijeđena dva vatrogasca.

"Ogroman efekat u gašenju požara na Bijeloj Gori napravila su tri helikoptera koja su gasila požar u tom rejonu, a mi smo im pomogli tako što smo bazene sa vodom instalirali na samom požarištu. Ođednom su ti helikopteri nosili oko 3,5 tone vode i imali su ogroman efekat u gašenju požara", rekao je Kašiković i zahvalio Helikopterskom servisu Srpske i Republičkoj upravi Civilne zaštite koja je angažovala helikoptere MUP-a Srpske.

On kaže da je posao vatrogasca izuzetno težak i odgovoran, osim požara intervenišu i prilikom saobraćajnih nezgoda, spasavaju ljude i životinje iz različitih situacija i slično, te ističe da je uvijek prioritet da se sačuvaju životi vatrogasaca i mještana.

"Na primjer, kada izbije požar od udara groma ispod dalekovoda, ne smiju se vatrogasci slati da gase vatru jer u slučaju novog udara groma niko nema šanse da preživi", rekao je Kašiković i dodao da je Vatrogasna jedinica ove godine imala šest požara od udara groma u sedam dana.

On kaže da su Gradska uprava Trebinje i gradonačelnik Mirko Ćurić prepoznali problem požarne sezone u Trebinju, zbog čega su formirana dobrovoljna vatrogasna društva koja im znatno pomažu prilikom intervencija, a dobru saradnju imaju i sa vatrogasnim jedinicima iz susjednih opština.

"Zahvalni smo i građanima koji na prvu naznaku pojave požara pozovu i jave, što nam znatno pomaže da se vatra na vrijeme ugasi i zaustavi njeno širenje", rekao je Kašiković.

On je dodao da u Hercegovini požarna sezona traje od juna do oktobra, a ove godine je počela već u martu kada su imali oko 60 intervencija na gašenju požara, ali se završila nešto ranije jer su kiše počele u prvoj polovini avgusta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: