ARNAUTOVIĆ: IZLAZNOST U BiH 50 ODSTO, U SRPSKOJ 53, A U FBiH 48 | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ARNAUTOVIĆ: IZLAZNOST U BiH 50 ODSTO, U SRPSKOJ 53, A U FBiH 48

Izvor: SRNA | Datum:02.10.2022.

Izlaznost na opšte izbore sa redovnih biračkih mjesta iznosila je 50 odsto, a biračko pravo iskoristila su 1.644.044 birača, rekao je predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović.
Arnautović je rekao da izlaznost u Republici Srpskoj iznosi 638.076 birača ili 53 odsto.

U Federaciji BiH izašla su 973.653 birača ili 48 odsto, a u Brčko distriktu 32.315 ili 44 odsto, rekao je Arnautović.

Arnautović je uporedio današnju izlaznost sa 2018. godinom, kada je odziv bio 54,02 odsto.

"Ovim putem želim da skrenem pažnju predsjednicima gradskih i opštinskih izbornih komisija i Izborne komisije Brčko distrikta - da završe obavezu unosa podataka u jedinstveni informacioni izborni sistem, kako o odzivu i zatvaranju biračkih mjesta, tako i o unosu rezultata izbora", rekao je Arnautović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da u poslijepodnevnim časovima nije bilo obavještenja da je bilo ozbiljnijih problema, osim slučaja u Novom Sarajevu, kada su dva biračka mjesta bila zatvorena, jer je na jednom biračkom mjestu, nažalost, preminula jedna žena.

"Nakon dva časa prekida ona su ponovo otvorena i vjerovatno se u ovom trenutku zatvaraju. Na četiri biračka mjesta u Banovićima, zbog nestanka električne energije, prekinuto je glasanje i još nije nastavljeno. U Žepču je bio prekid glasanja od 16.30 do 17.30 časova, a na biračkom mjestu u Zenici u 18.30 časova prekinuto je glasanje", rekao je Arnautović.

Arnautović je pojasnio da je na tom biračkom mjestu u Zenici izbio sukob između stranačkog posmatrača i člana biračkog odbora, napominjući da detaljnu informaciju očekuje od nadležne izborne komisije.

Prema podacima Operativnog štaba "Opšti izbori 2022", CIK je dobio izvještaj u 20.00 časova prema kojem su ukupno 52 prijavljena incidenta, od čega 26 u FBiH, 21 u Republici Srpskoj i dva u Brčko distriktu.

On je naveo da je u 14 slučajeva riječ o onima koji indiciraju remećenje javnog reda i mira.

"Ostalih incidenata je 32, to 13 u FBiH, 14 u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu pet. Biračka mjesta su zatvorena u 19.00 časova, osim manjih mjesta koja su imala prekide u radu ili značajnije kašnjenje otvaranja", rekao je Arnautović.

Arnautović je napomenuo da je izborni proces u diplomatsko-konzularnim predstavništvima /DKP/ BiH prošao bez problema.

"Biračko mjesto u DKP-u u Minhenu produžilo je rad jer je u redu bilo oko 50 birača. Zbog vremenske razlike, DKP u Vašingonu i Čikagu još rade", naveo je Arnautović.

Što se tiče prigovora koje se dostavljaju elektronskom poštom, Arnautović je naveo da je CIK do sada zaprimio 71 prigovor, dok je 30 prigovora evidentirano za kršenje izborne tišine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: