Agromediteranski fakultet Trebinje: Nastava po najboljem obrazovnom modelu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Agromediteranski fakultet Trebinje: Nastava po najboljem obrazovnom modelu

Izvor: Radio Trebinje | Datum:05.10.2022.

Nastava na Agromediteranskom smjeru Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo u Trebinju počela je zvanično u ponedjeljak, a upisano je deset studenata koji će imati izuzetne uslove za školovanje.

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Grada Trebinja je istakla da  Grad Trebinje podržava sve studijske programe, a ovaj smjer će nastojati da  uz podršku Univerziteta u Istočnom Sarajevu i stručnog kadra iz ove oblasti, razvijaju u dobrom pravcu kako bi bio referentan fakultet koji će privući mlade ljude u Trebinje.

“Ovakav način formiranja odjeljenja fakulteta, koji je i u samoj Strategiji razvoja grada izuzetno važan, jer nama je fokus na poljoprivredi,  daje priliku mladim ljudima da se adekvatno obrazuju, budu aktivni članovi društva, da ostaju  u Hercegovini i daju jedan novi kvalitet. Ovi studenti će imati priliku da prate nastavu po najboljem mogućem modelu. Najbolji učinak je kada se radi u malim grupama i nadam se da će naši,  sada brucoši, kada završe fakultet, biti reprezent u gradu Trebinju za ovaj smjer”, navela je Slađana Skočajić.

Ona je istakla da je ovim stvorena prilika da učenici iz našeg grada zainteresovani za ovaj smjer mogu da nastave školovanje u svom gradu, a otvorena su vrata i svim ostalim studentima koji požele da dođu u Trebinje.

“ U Centru srednjih škola u Trebinju postoje već smjerovi poljoprivrede tako da će učenici moći da nastave svoje dalje školovanje u rodnom gradu i nakon srednje škole. S ciljem razvoja poljoprivrede, ranije su formirana dva smjera Srednje poljoprivredne škole – agroproizvođač i agroturizam”, podsjetila je ona.

Istakla je da je fokus interesovanja datog smjera na ljekovitom bilju, vinarstvu, vinogradarstvu, maslinarstvu i hercegovačkim autohtonim vrstama.

Ovo odjeljenje Poljoprivrednog fakulteta za sada je smješteno u prostorijama Fakulteta za proizvodnju i menadžment.

“Prostorije Agromediteranskog fakulteta će biti uskoro spremne, trenutno se adaptiraju. Sve informacije, za sada, zainteresovani mogu da dobiju u gradskoj upravi, Studenskoj službi Fakulteta za proizvodnju i menadžment , a uskoro i u službi ovog Poljoprivrednog fakulteta”, kaže Slađana Skočajić.

Za adaptaciju prostora i opremu Vlada RS obezbijedila 150.000 maraka, dok je za učionički dio, Grad Trebinje izdvojio 30.000 maraka.

Osim u Trebinju  i u sjedištu u Istočnom Sarajevu, odjeljenja Poljoprivrednog fakulteta formirana su i u Bijeljini i Vlasenici.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: