Projektno planiranje razvoja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Projektno planiranje razvoja

Izvor: Radio Trebinje | Datum:06.10.2022.

 Razvoj lokalnih kapaciteta te planiranje i namicanje sredstava za realizaciju razvojnih projekata bila je tema dva treninga koje je, u sklopu projekta “PRONACUL”, organizovala Razvojna agencija Grada Trebinja “TREDEA”.

 Tokom prvog treninga “Značaj planiranja na lokalnom nivou, racionalno korištenje ljudskih i turistički interesantnih resursa” učesnicima je, na osnovu rezultata prvog seta treninga održanog prošlog mjeseca, prezentovan niz alata i iskustava dobrih parksi (know-how) primjenjivih za razvoj projektom detektovanih turističkih potencijala.

 Na ovom treningu se razgovaralo o dobrim praksama razvoja turističke destinacije za aktivni turizam u regionu, izgradnji  ljudskih resursa neophodnih za unapređenje kvaliteta turističke ponude te specifičnost nadogradnje već izgrađenih turističkih objekata koje gosti koriste za aktivni odmor.

 Obzirom da se projekat PRONACUL (“Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima”) realizuje uz finansijsku podršku Evropske Unije (EU) drugi trening je pomogao učesnicima da se identifikuju potencijali i mogućnosti za praktično korišćenje međunarodnih i domaćih fondova sa posebnim akcentom na čitav niz programa kojima EU pomaže održivi razvoj turističkih destinacija i prekograničnu saradnju u oblasti turizma.

Treninge je vodio Ivica Sivrić, direktor “Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH” iz Mostara, a pored predstavnika Razvojne agencije Grada Trebinja, učesnici ove radionice bili su i predstavnici  Gradske uprave Trebinja, JU “Turistička organizacija grada Trebinja”, Centra srednjih škola Trebinje, Visoke škola za turizam iz Trebinja, Područne privredne komore Trebinje,  te Udruženja građana “Odred izviđača Trebinje” i “Vučji zub”.

 Inače projekat PRONACUL (Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima realizuje se kroz konzorcijum dvanaest partnera iz šest država (Slovenije, Italije, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine i Srbije), a finansira se sredstvima EU uz učešće lokalnih partnera.

 Pilot područje intervnecije ovog projekta na području grada Trebinja je Park prirode “Orjen” sa okolinom, a projekat interveniše u više pravaca počevši od obilježava pješačkih i biciklističkih staza pa preko postavljanja mini zip-lajna i vještačke stijene ispred planinarskog doma na Ublima, instalacije via-ferrata te drugih aktivnosti kojima će se obogatiti ono što danas nudi aktivni turizam na području grada Trebinja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: