Žalbe potrošača u Trebinju pred savjetodavnim tijelom i komisijama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Žalbe potrošača u Trebinju pred savjetodavnim tijelom i komisijama

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.10.2022.

U Trebinju će u okviru lokalne uprave biti formirana savjetodavna tijela, a u javnim preduzećima komisije, u cilju zaštite prava potrošača i korisnika usluga gradskih preduzeća, poput „Vodovoda“ i preduzeća „Komunalno“.

Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku predstavnika udruženja potrošača i gradske uprave.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora je ocijenila da će se Trebinje na ovaj način pridružiti opštinama i gradovima koje su formirale ova tijela.

„Tako se unapređuje povjerenje između građana i preduzeća i olakšava inspekcijama rad na terenu. Ovo je nova priča koja počinje u Trebinju u oblasti zaštite potrošača“, zaključila je Marić.

Nedjeljka Ilijić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača „Oaza“ iz Trebinja je zahvalila predstavnicima gradske uprave koji su razumjeli njihovu inicijativu, koja, kako je navela, u prethodnom periodu ili nije bila upućena na prave adrese ili nije bila dovoljno shvaćena kao zakonska obaveza.

„Ovim se štite i potrošači, ali i javna preduzeća i ustanove i poboljšava njihov rad“, istakla je ona.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Trebinja Dražena Boškovića, cilj je da se štite potrošači i poštuje Zakon o zaštiti potrošača, kao i da se kroz savjetodavno tijelo postigne bolja komunikacija između trebinjskih javnih preduzeća i građana i tako podiže kvalitet usluga ovih preduzeća.

On je dodao da na svako javno preduzeće čije usluge koristi veliki broj potrošača ima primjedbi, jer svi nisu uvijek u potpunosti zadovoljni, ali da se gradska uprava trudi da sa raspoloživim resursima ovih preduzeća usluge budu dostupna što većem broju građana uz zadovoljavajući kvalitet.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak je rekao da će nadležna odjeljenja pripremiti odgovorajuću odluku i čim bude spremna naći će se pred obornicima.

On je izrazio uvjerenje da će biti i usvojena, kako bi u što skorije vrijeme se formiralo savjetodavno tijelo za zaštitu potrošača u Trebinju.

Građani se najviše žale na cijenu hljeba

Iz Udruženja potrošača danas su naveli da se građani svakodnevno žale na „divljanje“ cijena, te da su ova udruženja već sa prvim poskupljenjima podnijeli zahtjev Vladi RS da se zaustave cijene osnovnih životnih namirnica, kao što je to urađeno u regionu. Očekuju da će Vlada, ipak, donijeti odluku koja štiti građane, bar da cijene osnovnih životnih namirnica dalje ne rastu. Dodaju da se potrošači, ipak, najviše žale na cijene hljeba, jer često poskupljuje, a vekne su manje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: