Наставак суђења за злочин над Србима на Чемерну | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Наставак суђења за злочин над Србима на Чемерну

Извор: RTRS | Датум:13.10.2022.

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење Џемалу Хаџићу и осталим саоптуженим бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ за злочин над српским цивилима у илијашком селу Чемерно у јуну 1992. године.
 
Осим Хаџића, који је у то вријеме био командант Првог одреда "Сретно" тадашње Територијалне одбране Бреза, за овај злочин оптужени су Теуфик Турудић, Џемал Смоло, Сенад, Харис и Бењамин Сикира, Енес Дурак, Мирсад, Нусрет и Мирзет Бешлија, те Хамдија Спахић и Нехру Ганић.

На рочишту одржаном 15. септембра свједок Тужилаштва БиХ Есад Солак негирао је наводе из изјаве коју је дао у истрази да су у нападу учествовале јединице из Брезе и Какња, те да је њима командовао Џемал Хаџић.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба, који су мучени и убијани.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: