Projekat EU4Agri-Recovery: Održana informativna sesija u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Projekat EU4Agri-Recovery: Održana informativna sesija u Trebinju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:13.10.2022.

Povodom objavljenog Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije za unapređenje industrijske resursne efikasnosti i cirkularnih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Bosni i Hercegovini, predstavnici Projekta „EU4Agri-Recovery“, kojeg finansira Evropska unija, održali su informativnu sesiju u Trebinju.

Kroz ovaj Javni poziv Evropska unija će podržati poljoprivredno-prehrambene poslovne subjekte koji žele da svoje poslovanje usmjere na resursno efikasnu i čistiju proizvodnju putem zelenih, digitalnih i cirkularnih poslovnih modela, s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, istakla je Lamija Krndžija, saradnica za grantove i razvoj održivosti u projektu EU4Agri-Recovery

„Javni poziv, vrijedan 2,8 miliona KM Evropska unija podržće ulaganja u poljoprivredno-prehrambene poslovne subjekte koji žele da svoje poslovanje usmjere na resursno efikasnu i čistiju proizvodnju putem zelenih, digitalnih i cirkularnih poslovnih modela kao i implementiraju principe održivosti i poboljšanja efikasnosti resursa te osiguraju bolji pristup tržištima i potrošačima kroz digitalizaciju. Glavni cilj je osigurati oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u poljoprivredno-prehrambenom sektoru Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom KOVID-19. Projekat daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji“, istakla je Krndžija.

Na javni poziv mogu se prijaviti preduzeća, samostalni preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave preradom poljoprivrednih proizvoda ili primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Kako je precizirala Lamija Krndžija, saradnica za grantove i razvoj održivosti u projektu EU4Agri-Recovery, sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od od 20.000 KM do 80.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova. Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije dok će projekat finansirati maksimalnih 85% ukupnog iznosa kroz mjeru podrške. Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konsultantskih usluga. Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: