Počinje suđenje za zločin na Petrovačkoj cesti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počinje suđenje za zločin na Petrovačkoj cesti

Izvor: RTRS | Datum:14.10.2022.

U Beogradu bi danas trebalo da počne pripremno ročište u procesu poznatom kao "Petrovačka cesta" protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine u vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine nad kolonom srpskih civila koja je bježala iz Republike Srpske Krajine.
 


Petrovačka cesta: Spomen-krst  Foto: RTRS


Optužnica tereti oficire hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića da su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna u BiH.

U bombardovanju hrvatske avijacije 7. avgusta 1995. kod Bravskoga, mjesta koje se nalazi između Petrovca i Ključa, u izbjegličkoj koloni poginulo je deset osoba /među njima četvoro djece, dvadesetogodišnja djevojka i osamdesettrogodišnja starica, a nekoliko desetina ljudi je teže i lakše ranjeno.

Ova izbjeglička kolona krenula je iz sjeverne Dalmacije i Like i u Martinbrodu preko Une prešla u Republiku Srpsku.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: