Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:14.10.2022.

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji - mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.
 
 

Mitropoliti su uručili 46. patrijarhu i 57. poglavaru Srpske pravoslavne crkve simbole patrijarha - panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hristos ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal - štap i svečanu odeždu - zelenu mandiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih "aksios" (dostojan), a ovim činom, po vijekovnoj tradiciji SPC, zaokružen je proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha.

Patrijarh je rekao da je današnja liturgija, služena pod svodovima ove svetinje, razlog okupljanja i razlog zbog čega je on danas ovdje.

- To je razlog da se svi zajedno molimo za zajednicu ljubavi i za mir. Sve Vas ovdje sabrane pozivam da se molimo za sve ljude, za svu našu braću i sestre i sve one koji žive sa nama na ovim prostorima. Pre svega za našu braću Albance. Da čuvamo zajedno Pećku patrijaršiju i Svete Dečane - rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije rekao da je da je to želio da naglasi na početku da neko ne bi na pogrešan način tumačio program srpske crkve i srpskog patrijarha.

- Mnogi dok govore o miru, a u stvari žele nemir. I kada postoji opasnost od svjetskog rata. Naš program je mir kao jedina mogućnost opstanka i naše i njihove djece. Niko drugi našoj djeci ne može da pruži priliku kao što možemo mi. Zato poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive - nađimo u sebi snagu i čuvajmo jedni druge. Mir je dio Božijeg promisli. Mir koji dolazi kao dar Božiji jedini je nepokolebljiv - rekao je patrijarh.

Prema riječima patrijarha Porfirija, zbog tog mira se čuva sveta liturgija.

- To Gospod naš od nas očekuje i njegova mati i naši patrijarsi koji su ustanovili osveštanu tradiciju SPC da svaki patrijarh bude uveden u tron srpskog patrijarha. Pećki tron je tron najbliži Bogu i zato je Pećka patrijaršija najbliža Bogu - naveo je patrijarh srpki.

 
Ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji prisustvovao je veliki broj vjernika, a među njima je bio i princ Filip Karađorđević.

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: