Priređena prva Međunarodna konferencije o urbanom pčelarstvu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Priređena prva Međunarodna konferencije o urbanom pčelarstvu

Izvor: Radio Trebinje | Datum:21.10.2022.

 

U Trebinju je večeras, u organizaciji Udruženja pčelara „Leotar“ Trebinje - Sekcija za urbano pčelarstvo, priređena prva Međunarodna konferencije o urbanom pčelarstvu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, na temu „Urbano pčelarstvo – novi koncept poboljšanja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

 

Jedan od gostiju večerašnje konferencije bio je predsednik Beogradskog udruženja pčelara Stanko Rajić, a ovo udruženje pčelara se već izvjesno vrjeme bavi ovakvim pčelarstvom.

 

„Med koji trenutno vrcamo je med iz košnica koje se nalaze na krovu nekoliko zgrada u Beogradu. Imamo na još nekoliko lokacija tako male pčelinjake i svake godine radimo hemijsku analizu i polensku analizu u Centru za ispitiivanje namirnica koji je ovlašćena laboratorija”, objasnio je Rajić.

Urbano pcelarstvo.jpg (936 KB)

 

Prema njegovim riječima urbani pčelinjaci se mogu držati na krovu višespratnice, u dvorištu porodičnih stambenih objekata ili u tzv. urbanim baštama - mjestima u gradu koja predstavljaju samoodržive mini-ekosisteme namijenjene lokalnom uzgoju hrane.

 

Prema riječima Damira Barašina predsjednika Udruženja pčelara RS urbano pčelarstvo je nešto novo te da će RS uskoro biti rva u regionu koja će imati zakonski regulisnao to pitanje.

Urbano pcelarstvo 1.jpg (563 KB)

 

Obrad Ninković predsjednik Udruženja pčelara „Leotar“ Trebinje istakao je da je u okviru ovog Udruženja nedavno osnovana Sekcija za urbano pčelarstvo čim će proširiti svoj djelokrug rada.

 

Zašto je urbano pčelarstvo realan i djelotvoran koncept – odgovorili su učesnici konferencije iz Francuske, Slovenije, Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

 

Generalni pokrovitelji konferencije su Grad Trebinje i Savez udruženja pčelara RS, uz podršku Hidroelektrana na Trebišnjici.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: