Пољопривредни произвођачи задовољни најављеним повећањем аграрног буџета | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Пољопривредни произвођачи задовољни најављеним повећањем аграрног буџета

Извор: RTRS | Датум:22.10.2022.

Представници пољопривредних произвођача у Републици Српској истакли су да су задовољни најављеним повећањем аграрног буџета за наредну годину у износу од 180 милиона КМ и очекују да подстицаји буду већи.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић оцијенио је добром намјером да и мања газдинства добију средства, што би омогућило да буду засијане додатне површине и проширена производња, имајући у виду да Свјетска организација за храну и пољопривреду најављује несташицу и значајно поскупљење хране.

- У овом моменту је веома битно обезбјеђење властите прехрамбене сигурности нашег народа - рекао је Маринковић Срни.

Он је најавио да ће Савез имати низ приједлога за нови правилник о подстицајима да би средства била распоређена, прије свега, у примарну производњу и у капиталне инвестиције, које су и до сада биле реализоване у значајнијем обиму од предвиђеног.

- Приједлог је и да се минерално ђубриво уведе у систем регресирања, а и да се знатно повећа регрес за гориво који је до сада био 0,50 КМ - истакао је Маринковић.

Он је захвалио Влади Републике Српске и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што су препознали потребу и значај пољопривредне производње у тренутку свјетске економске кризе.

Предсједник Удружења мљекара Републике Српске Владимир Усорац очекује да буде повећана премија за млијеко, односно да дође на ниво премије у ФБиХ у износу од 0,45 КМ по литру.

Он је рекао да је, нажалост, све мање пољопривредника у Српској и није оптимиста када је ријеч о ширењу производње.

Мљекар из Шамца Чедо Боројевић рекао је да би повећање премије за млијеко добро дошло фармерима у одржавању производње, те очекује да буду већа издвајања и за производњу кабастих хранива, попут кукуруза.

- На свјетском тржишту цијена енергената и хране је двоструко већа и на тај начин је усаглашен и аграрни буџет. Радује ме да Влада Српске има то на уму - закључио је Боројевић.

 


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: