Kalinić: Sutrašnji miting - potvrda demokratskog kapaciteta naroda | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kalinić: Sutrašnji miting - potvrda demokratskog kapaciteta naroda

Izvor: RTRS | Datum:24.10.2022.

Veliki sutrašnji miting u Banjaluci na koji bi trebalo da dođu građani iz svih krajeva Republike Srpske i dijaspore, potvrdiće demokratski kapacitet osviješćenog naroda koji je na vrijeme shvatio da je ovo bitka ne za pojedince i mandate političkih stranaka, već za opstanak i sigurnu budućnost Srpske u teškim i zlim vremenima, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić.
 


Dragan Kalinić Foto: RTRS


Kalinić za Srnu ističe da se ne može tako baciti pod noge 30 godina postojanja države koja je srpskom narodu u već odavno razmontiranoj BiH jedina garancija slobode, demokratije i ravnopravnosti.

- Naravno, evo prilike da nam se u tolerantnoj atmosferi, bez izazivanja međusrpskih sukoba, mržnje i pozivanja na osvetu pridruže i svi oni građani Srpske koji su konačno shvatili kakvu su smrtnu spiralu za Republiku Srpsku pokrenuli zapadni stranci i domaći vazali - ukazao je nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Kalinić je ocijenio da postizborna trakavica koja još traje u BiH, a posebno u Republici Srpskoj sve više liči na cirkusku predstavu u kojoj domaći politički klovnovi, oličeni u likovima iz opozicije, više ne uspijevaju da nasmiju ni svoju preostalu publiku pod cirkuskom šatrom, i to uprkos bijesu inostranih menadžera koji svakim danom sve više shvataju da im je ovo, ipak, bila propala investicija.

On napominje da je glavni razlog nedvosmislen - politički zreo i patriotski odgovor većine srpskog naroda koji je 2. oktobra na opštim izborima dao punu podršku Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović i ubjedljivo im, kao i koaliciji predvođenoj SNSD-om, ukazao povjerenje da u naredne četiri godine štite i predvode Republiku Srpsku.

Umjesto što neargumentovano optužuju pobjednike da su podijelili narod ponovo na "četnike i partizane", napominje Kalinić, poražena opozicija neće da prizna da je ona jedini generator takve podjele jer su, zaslijepljeni mržnjom i željom za osvetom po svaku cijenu, floskulama o kriminalu, korupciji, slomu demokratije - sve po diktatu zapadnih instruktora- odveli jedan dio našeg čestitog naroda u slijepu ulicu.

- Prije toga su mu, demagoškim parolama, stavili povez na oči kako ne bi vidio stvarne namjere zapadnih birokrata i probosanskih partija čija je nedvosmislena namjera bila i ostaje i da do kraja pokore Republiku Srpsku, eliminišu njene legitimne vođe i sve nas poklope šapom unitarne, tobože građanske BiH - rekao je Kalinić.

Prema riječima jednog od učesnika proglašenja Republike Srpske u januaru 1992. godine, 30.000 žrtvovanih za nastanak Srpske i njihovi potomci nikada ne smiju opoziciji zaboraviti ovu izdajničku agendu na koju su bili spremni da pristanu po cijenu kupovanja ličnih karijera i zarad licemjernog tapšanja po ramenu zapadnih birokrata.

- Teško da će ih od toga zaštiti i OHR i CIK i Ustavni sud i samoproklamovi Savjet za sprovođenje mira  i slične tvorevine -  upozorio je on.

Kalinić kaže da je siguran da istinski pobjednici neće podleći trijumfalizmu i da će na pastirski način pokušati da vrate najveći dio ovog zalutalog dijela srpskog naroda pod zajednički krov jedine srpske kuće i da će miting u Banjaluci na dostojanstven, demokratski i civilizovan način iskazati protest i neslaganje sa pokušajima prekrajanja i manipulisanja izbornom voljom većine građana Srpske.

- Konačno, ovo je prilika da se javno kaže - nedjeljama strpljivo podnosimo bezgranično postizborno maltretiranje, razvlačenja, manipulacije, kršenje zakona. Ovo je prilika da se dok još ima vremena kaže - dalje neće moći, zaboravite na poništavanje izbora, vrijeđate nam inteligenciju! Konačno, da poručimo riječnikom avlije koji će dobro razumjeti i ovi domaći u Sarajevu i oni inostrani - dosta više, sikter more! - poručio je Kalinić.

Kalinić kaže da mnoge pouke treba da izvučemo iz ovog postizbornog rijalitija.

- Jedna od važnih je da je krajnji čas da budemo mnogo veći gospodari svoga života u ovoj našoj kući, onako kako smo bili svoji na svome kada smo osnivali Republiku Srpsku, i da ni po koju cijenu ne odustajemo od borbe da nam se vrate one nadležnosti i one institucije /naprimjer Republička izborna komisija/ koje su nam gubernatori oduzeli i prebacili na nivo BiH tražeći najbolji način da to i ostvarimo - naglasio je Kalinić.

Osim toga, dodao je, i Dodik i Cvijanovićeva su i za to pobjedom na ovim izborima dobili mandat naroda.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: