U porastu broj oboljelih od karcinoma dojke u Trebinju. Sve više novooboljelih mladih žena | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U porastu broj oboljelih od karcinoma dojke u Trebinju. Sve više novooboljelih mladih žena

Izvor: Radio Trebinje | Datum:24.10.2022.

Udruženje građana „Nada“ iz Trebinja danas je, povodom Ružičastog oktobra-mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, na Trgu slobode, organizovalo podjelu letaka i edukativnog materijala građanima Trebinja.

U okviru kampanje „Nemoj da zakasniš“, ukazano je na važnost preventivnih samopregleda i pregleda, te ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Ljubica Miljanović, onkolog Bolnice Trebinje je istakla da je karcinom dojke od prošle godine na prvom mjestu malignih oboljenja, ispred karcinoma pluća, koji je prednjačio.

„Apelujem na sve žene da odvoje po deset minuta mjesečno za samopregled dojki, a isto tako da imaju u planu posjetu porodičnom ljekaru, koji će ih uputiti na ultrazvučni ili na mamografski pregled. Onkolozi nastoje da uvedu mamografski skrining koji bi u značajnoj mjeri smanjio broj dijagnostikovanih slučajeva karcinoma u odmaklom stadijumu. Znamo da svi karcinomi dojke, koji se otkriju na vrijeme, imaju dobru prognozu i da je izlječenje do 98 odsto“, pojasnila je Ljubica Miljanović.

Naročito zabrinjava što je u porastu broj mladih žena oboljelih od karcinoma dojke.

„Karcinom dojki je do sada bio uglavnom karakterističan za žene iznad 50 godina, međutim, u posljednje vrijeme imamo sve veći broj mladih pacijentkinja koje, nažalost, imaju ovu bolest. Primjećujem, pogotovo, u Trebinju da mlađe žene imaju jako razvijenu svijest, da se javljaju na preglede i da imaju pozitivan odnos prema zdravlju, što je za pohvalu. A, što se tiče malignih oboljenja koji se otkriju kod pacijentkinja koje imaju iznad 50 godina, moram da kažem da se mnoge od njih jave u odmaklom stadijumu. Tako da apelujem i na njih, a posebnu skupinu predstavljaju one koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, da redovno idu kod ljekara“, istakla je ona.

U Trebinju je u ovoj godini dijagnostikovano 30 novooboljelih pacijentkinja od karcinoma dojke što je značajno više nego prošle godine.

Milana Gotovina, mlada žena je redovnim samopregledom otkrila karcinom dojke u početnoj fazi.

„Odmah sam krenula sa ciklusom liječenja. Ne treba da se ničega stidimo, bolest nije sramota, treba da to prihvatimo jer u svemu ovome najveća stvar je prihvatiti. Sve dok to ne uradimo ne možemo se uhvatiti u koštac sa ovom bolešću. Kada sam i sama prihvatila ovu bolest i izašla danas ovdje da sa vama podijelim tu ranjivost, u stvari sam shvatila da sam dobila tu bitku“, istakla je ona.

Valerija Lakić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja - Filijala Trebinje je navela da Fond uvodi inovativne terapije za liječenje oboljelih od malignih bolesti.

„Želimo da im olakšamo život i liječenje. Ove terapije mogu da dobiju, na prijedlog svog ljekara, po posebnom režimu u UKC RS. Oboljeli od karcinoma imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu. Fond refundira i troškove rekonstruktivnih operacija“, rekla je ona.

Koviljka Komnenović, predsjednica Udruženja „Nada“ je istakla da je njihov cilj okupljanje građana u stalnoj i sistematskoj borbi protiv malignih bolesti, kroz promociju zdravih životnih navika, zdrave ishrane i životne sredine.

„Želimo da podsjetimo žene da vode računa o svom zdravlju i da budu u tom pogledu aktivne. Prevencija i rana dijagnostika karcinoma dojke su jako bitne zbog toga se i radi na ovim aktivnostima, jer treba svih 365 dana u godini voditi računa o svom zdravlju i odlaziti na redovne preglede, ultrazvučne, mamografske“, rekla je ona.

Udruženje građana „Nada“ postoji od 2013. godine i ima 220 članova na području Istočne Hercegovine.

Ružičasti oktobar se u svijetu obilježava od 1985. godine, u preko 40 zemalja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: