Posmatranje pomračenja Sunca u dvorištu škole u Policama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Posmatranje pomračenja Sunca u dvorištu škole u Policama

Izvor: Radio Trebinje | Datum:25.10.2022.

 Djelimično pomračenje Sunca danas će biti vidljivo i u Republici Srpskoj, a bezbjedno posmatranje ove astronomske pojave teleskopom sa solarnim filterom za sve zainteresovane građane obezbijedilo je Trebinjsko astronomsko udruženje.

“Posmatrano iz Trebinja u maksimumu djelimičnog pomračenja, Sunce će biti oko 28 odsto prekriveno Mjesecom, a trajanje pojave iznad našeg grada biće dva časa i 10 minuta”, pojašnjava Miro Ilić, predsjednik Trebinjskog astronomskog udruženja.

On je pozvao sve zainteresovane učenike i građane Trebinja da ovu pojavu bezbjedno posmatraju sa igrališta Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

“Početak posmatranja teleskopom sa solarnim filterom je u 11 časova i 24 minuta, maksimum vidljivosti pomračenja Sunca biće u 12 i 29, a kraj posmatranja je u 13 časova i 34 minuta”, precizira Ilić.

On je upozorio sve građane Trebinja da je gledanje u Sunce kroz optičku napravu bez odgovarajućeg solarnog filtera opasno, sa mogućim trajnim oštećenjem vida.

Ilić dodaje da će pomračenje najduže trajati u Rusiji, u Zapadnom Sibiru, gdje će biti pokriveno oko 82 odsto prečnika Sunca.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: