Hram Svete Petke u Mostaćima proslavio krsnu slavu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Hram Svete Petke u Mostaćima proslavio krsnu slavu

Izvor: Radio Trebinje | Datum:27.10.2022.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uz sasluženje sveštenstva naše eparhije, jutros je služio svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke u Mostaćima, povodom krsne slave ove pravoslavne svetinje, izgrađene početkom 17. vijeka.

Čestitajući slavu vjernom narodu Mostaća i njihovim brojnim gostima, vladika Dimitrije je istakao da je naša prepodobna svetiteljka izvor milosti Božije.

“Majka naša Paraskeva, Sveta Petka se čitava predala Bogu i ona je nama danas izvor blagodeti, utjehe, izvor milosti Božije. Ona se odrekla bogatstva, odrekla se svega i otišla u pustinju, gdje se molila za čitav svijet, da bude bolje svima nama. Neka bi dao Bog da i mi budemo kao naša Sveta Petka, da imamo otvoreno srce i dušu za milost, svjetlost i ljubav Božiju”, poručio je episkop Dimitrije.

 

I blaženopočivši vladika Atanasije, dodaje, bio je predan Bogu i otvorenog srca za sve ljude, poput Svete Petke.

“Uvijek je bio uz nas, da nam uputi riječi utjehe i ljubavi, nekada i oštre riječi, koje su razdvajale svjetlost od tame i dobro od zla, a u kojima je bilo zapreteno staranje i briga za sve nas”, kazao je vladika Dimitrije, zahvalivši mještanima Mostaća što su na dan sahrane vladike Atanasija zvonili na Petkovici, odajući počast voljenom episkopu na njegovom posljednjem ispraćaju prema Tvrdošu.

Mjesni paroh, protojerej-stravrofor Nikola Janković zahvalio je episkopu Dimitriju i sveštenicima na svetoj službi i okupljenim vjernicima koji slave današnji izuzetno poštovani praznik u srpskom narodu.

“Posebnu zahvalnost upućujem našoj djeci koja su danas došla na svetu službu, da zajedno slavimo ovaj veliki praznik. Neka pogled na crkvu Petkovicu uvijek donosi radost i izgoni strah iz naših srca, živjeli, u slavu Božiju”, rekao je paroh Janković.

 

Prisutnima se obratio i đakon Branislav Rajković, ističući da mještani Mostaća imaju veliki blagoslov i Svete Petke i Svetog Klimenta.

“Ovi svetitelji vijekovima natkriljuju ovaj drevni trebinjski kraj, čineći duhovni most koji čuva i blagosilja ovo mjesto. Sveta Petka je svjedočenje da spasenje ne zavisi od bogatstva već od naše volje i dobrih djela, dovoljna je i pustinja za blagodat Božiju, važno je očuvanje vjere, ljubavi i nade u našim srcima i djelima”, naveo je đakon Rajković.

Po završetku svete službe, na popularnoj “Bari” za sve prisutne priređena je trpeza ljubavi.

Zahvaljujući naporima mještana i sredstvima Grada Trebinja, HET-a, ERS, ElektroHercegovine i brojnih donatora, crkva Svete Petke u Mostaćima je prije tri godine osvijetljena javnom rasvjetom, postavljeni su i reflektori pored ove svetinje, a planirano je i uređenje okoline crkve.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: