Osnovnoj školi u Bregovima priznanje ''Školska ustanova - prijatelj pravilne ishrane'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Osnovnoj školi u Bregovima priznanje ''Školska ustanova - prijatelj pravilne ishrane''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:28.10.2022.

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Trebinja dobila je priznanje „Školska ustanova - prijatelj pravilne ishrane“ kao jedina škola u RS koja je postigla izvanredne rezultate na ovom polju.

Projekat „Prijatelj pravilne ishrane“ se realizuje u Republici Srpskoj od 2015. godine pod pokroviteljstvom Unicefa, Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i JZU Instituta za javno zdravstvo RS koji ima za cilj unapređenje zdravlja i promociju zdravih životnih stilova sa posebnim akcentom na unapređenje ishrane i fizičke aktivnosti u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

Marina Marković, profesor engleskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ je istakla da je njihova škola uspješno realizovala inicijativu „Škole/predškolske ustanove prijatelji pravilne ishrane“.

„Prošle godine smo dobili zadatak da pokušamo da projektne ciljeve realizujemo u školi i uspjeli smo u tome i za sada smo jedina škola u RS koja je dobila ovo priznanje. Održavali smo radionice, predavanja, pokazne vježbe koje smo prezentovali našim učenicima, a u saradnji su sa profesionalnim kuvarima osmislili razne menije za zdrave obroke u našoj školi. Nama je cilj bio da ukažemo na probleme u školskom uzrastu djece, a to su gojaznost i dijabetes i nadam se da ćemo na neki način malo doprinijeti da se ta slika promijeni“, navela je Marković.

Ona je izrazila veliku zahvalnost cijelom stručnom timu, upravi škole, učenicima i roditeljima što su prepoznali važnost ovog projekta.

Vesna Miličić, psiholog u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ je istakla da su sve aktivnosti koje su realizovali u okviru ovog projekta bile usmjerene da se kod djece i njihovih roditelja razvija svijest o pravilnoj ishrani i zdravim stilovima života.

„Priznanje koje smo dobili puno nam znači, pokazatelj da smo na dobrom putu i da radimo dobar posao. Ono čemu težimo u narednom periodu i što je trenutno samo ideja je da u školu uvedemo školske kuhinje u kojima bi se djeca i nastavnici hranili na zdrav način, da se serviraju isključivo zdravi obroci i nadam se da ćemo tu ideju sprovesti u djelo“, rekla je Miličić.

Rada Mazić, logoped u Osnovnoj školi „Jovan Javanović Zmaj“ kaže da su tokom ovog projekta imali veliki broj aktivnosti, obilježavanja značajnih datuma iz kalendara zdravlja, kao i različite manifestacije.

 „Učenici su imali prezentaciju hercegovačkih proizvoda, posjetili ribnjak, medoteku, pijacu i druge ustanove. I sve sa ciljem da ova priča zaživi i naišla je na veliko oduševljenje djece i roditelja. Navela bi jedan primjer da smo uspjeli u tome. Naša učenica dobila je brata i donijela zdravu voćnu užinu i proslavila sa svojim drugarima“, istakla je Mazić.

Andrija Radovanović, učenik ove škole kaže da je naučio da je zdrava hrana mnogo važna.

„Zdrava hrana ima puno vitamina i zato je treba svaki dan jesti“, rekao je Radovanović.

I Dimitrije Lozo voli zdravu ishranu.

„Hranim se zdravo i od kuće svaki dan nosim voće i to je za mene veoma zdravo“, naveo je Lozo.

 

 



 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: