''Повеље града Требиња'' додијељене Болници и Дому здравља Требиње, добитник ''Захвалнице града Требиња'' академски сликар Мирјана Маодуш | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

''Повеље града Требиња'' додијељене Болници и Дому здравља Требиње, добитник ''Захвалнице града Требиња'' академски сликар Мирјана Маодуш

Извор: Radio Trebinje | Датум:28.10.2022.

Скупштина града Требиња данас је усвојила одлуку о додјели јавних признања „Повеља града Требиња“ – Болници и Дому здравља Требиње те јавног признања „Захвалница града Требиња“ Мирјани Мири Маодуш, академском сликару.

Како је навео Драгослав Бањак, предсједник Комисије за награде и признања, приједлоге за додјелу признања доставио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић, а које је ова Комисија једногласно прихватила на сједници одржаној 20. октобра, након што је утврђено да су приједлози у складу са Одлуком о врсти, критеријумима и поступку додјеле јавних признања Града Требиња.

У образложењу одлука наводи се да су Болница и Дом здравЉа Требиње, као јавне здравствене установе које обавЉају дјелатност на секундарном и терцијарном нивоу те примарном нивоу здравствене заштите, поред трајног, изузетног доприноса од општег значаја и интереса за наш град и регију, за јавна признања предложене због изузетног залагања запослених у периоду пандемије вирусом Ковид 19.

Академски сликар Мирјана Мира Маодуш, наводи се у одлуци за јавно признање, предложена је због константне промоције ћирилице и православља кроз свој умјетнички опус на свим меридијанима и исказано пријатељство према граду Требињу кроз дјела посвећена пјеснику Јовану Дучићу.

Рајко Ћапин, испред Социјалистичке партије, дао је пуну подршку за јавна признања, изражавајући, с друге стране, како је истакао, „незадовољство и благо разочарење“, како запослених, тако и у своје лично име, као директора Дома пензионера, што се међу награђеним није нашла и ова јавна установа.

„Дом пензионера је у вријеме најжешће похаре корона вируса, захваљујући првенствено сопственој организацији и доношењу низа мјера, у сарадњи са требињским здравственим установама, успио да сачува здравље својих корисника и запослених. Наши запослени, професионалним радом и хуманошћу, и даље улажу максималне напоре на очувању здравља и интегритета особа треће доби и жао ми је због овог пропуста“, навео је Ћапин.

Задовољство предложеним за јавна признања исказала је и одборник СНСД-а Миливца Ијачић, захваливши радницима Болнице и Дома здравља Требиње што брину о здрављу наших грађана.

Протеклих деценија Болница и Дом здравља Требиње били су највише изложени прозивању и омаловажавању, а нису им се вредновали учинци, истакао је Лука Петровић, поздрављајући приједлоге о додјели јавних признања.

„Важно је да смо се, на овај начин, сјетили наших здравствених установа, њихових радника и менаџмента, који су имали важну улогу приликом пандемије до тада непознатог вируса, вјерујем да је ово признање веће од свих новчаних награда које су добили, хвала им за све што су учинили током пандемије“, рекао је Петровић.

Говорећи о додјели „Захвалнице града Требиња“ академском сликару Мирјани Маодуш, Петровић је истакао да је ријеч о изузетном умјетнику која је своја бројна дјела завјештала Требињу.

„Она је у нашем граду боравила више пута, из љубави према Требињу даровала нам је своја дјела, за трајну поставку у нашим установама културе, њена дјела на тржишту много вриједе, и ова захвалница је најмање што смо могли да учинимо да јој се одужимо и искажемо захвалност те поштовање за све што је за нас учинила“, навео је Петровић.

Јовица Влатковић, подржао је,  испред Народне партије Српске, приједлоге за јавна признања које је доставио градоначелник Мирко Ћурић, истичући значај требињских здравствених радника у очувању здравља и, неријетко, спашавању живота наших суграђана не само за вријеме пандемије ковида 19 већ и свакодневно.

Саша Борјан, одборник ПДП-а такође је подржао предложене приједлоге за јавна признања.

„Ово је позитивна и добра ствар, да се на неки начин одужимо Болници и Дому здравља Требиње. Као опозција, имали смо доста критика на рачун руководства ових јавних здравствених установа, али не на рачун радника, тако да ћемо подржати овај приједлог“, појаснио је Борјан.

 


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: