Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta Grada Trebinja za prvih šest mjeseci: Ostvaren budžetski suficit od 1.950.200 KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta Grada Trebinja za prvih šest mjeseci: Ostvaren budžetski suficit od 1.950.200 KM

Izvor: Radio Trebinje | Datum:28.10.2022.

Odbornici Skupštine grada Trebinja danas su, većinom glasova, usvojili izvještaj o izvršenju budžeta Grada Trebinja od 1. januara do 30. juna ove godine, a u izvještajnom periodu ostvaren je budžetski suficit od 1.950.200 KM.

Kako je navela Maja Sorajić, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije, u prvom polugodištu ove godine ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu iznose 13 764,711 KM, a ukupni budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu su 11 814 511 KM i daju budžetski suficit od 1 950 200 KM. Grad Trebinje na dan 30. jun, dodaje, nije imao obaveze po izdatim garancijama, a za prvih pola godine nije bilo korištenja sredstava budžetske rezerve.

U izvještajnom periodu prihodi budžeta manji su za 3,15 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u odnosu na godišnji plan ostvareni su sa 42,02 odsto, što je ispod plana za prvih pola godine.

Prema riječima gradonačelnika Mirka Ćurića, polugodišnji izvještaj nije mjerodavan u odnosu na stanje koje se u gradskoj kasi očekuje do kraja godine.

„Određeni prihodi treba tek da se ostvare, planirani su bili i prihodi od komunalne takse, koja je ukinuta 31. decembra prošle godine, što je uticalo na punjenje budžeta. Do kraja godine naplaćuju se i komunalne naknade, očekuju se i značajni prihodi od rente. Važno je da se redovno izmiruju sve obaveze, isplaćuju i plate i doprinosi“, naveo je gradonačelnik Ćurić.

Odbornici su danas usvojili i izvještaje o stanju duga i izdatim garancijama Grada Trebinja na dan 30. jun ove godine, korištenju sredstava budžetske rezerve za prvih pola godine i odluku o raspodjeli neutrošenih namjenskih sredstava iz 2021. godine.

Prema riječima Blagoja Šupića, predsjednika Komisije za budžet i finansije, stanje duga Grada Trebinja po kreditima na dan 30. jun iznosilo je 15 695 412 KM, od čega za glavnicu 14 916 707 KM, a za kamate 778 704, 56 KM.

Na opaske odbornika Saše Borjana, odbornika PDP-a da su zaduženja Grada Trebinja bila u potrošačke svrhe, “da bi se pokrili deficiti, što je nedomaćinski prema građanima Trebinja“, Šupić je naveo da sva kreditna sredstva idu za investicije, da nije bilo novih kreditnih zaduženja te da je procenat zaduženosti svega oko 9 odsto.

Kako je navela Maja Sorajić, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije, neutrošena namjenska sredstva iz 2021. godine odnose se na sredstva Vlade RS - za infrastrukturno opremanje slobodne zone u gradu, u iznosu od 800 000 KM te Elektroprivrede RS - za izgradnju Duhovnog centra Mrkonjići, u iznosu od 600 000 KM i za JU Gimnazija „Jovan Dučić“,  u iznosu od 80 000 KM.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: