УН, Украјина и Турска усагласиле план пловидбе 16 бродова дуж коридора у Црном мору | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

УН, Украјина и Турска усагласиле план пловидбе 16 бродова дуж коридора у Црном мору

Извор: RTRS | Датум:31.10.2022.

Делегације Уједињених нација, Украјине и Турске утврдиле су за 31. октобар план пловидбе 16, а не 14 бродова по хуманитарном коридору, наводи се у саопштењу представништва организације у Заједничком координационом центру који се налази у Истанбулу.
 
 

Делегације су усагласиле маршруте 16 бродова дуж хуманитарног коридора, међу којима је њих 12 из украјинских лука и четири у украјинске луке.

Уједињене нације су информисале руску страну о овој одлуци.

У Заједничком координационом центру су појаснили, да је шест бродова кренуло из украјинских лука, али још увијек нису ушли у воде хуманитарног коридора. Укупно се очекује да ће у свим украјинским лукама и водама које њима припадају пловити 21 брод са прехрамбеним производима чија ће укупна тежина бити око 700 хиљада тона.

Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешће у "прехрамбеном споразуму" УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља.

Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује засједање Савјета безбједности УН.

Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на свјетска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбједан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: