Путин: Само три до пет одсто жита отишло онима коме је потребно | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Путин: Само три до пет одсто жита отишло онима коме је потребно

Извор: RTRS | Датум:01.11.2022.

Русија је пристала на договор о житу како би помогла најсиромашнијим земљама, али је само три до пет одсто отишло онима којима је потребно, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин.
 


Владимир Путин (Фото: ЕPA/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL)


- Овај процес извоза жита са територије Украјине организован је под изговором да се осигурају интереси најсиромашнијих земаља. И то смо радили управо у интересу најсиромашнијих земаља. Не сјећам се података посљедњих сати и посљедњих дана, али генерално изгледа да 34 одсто жита иде у Турску, 35 одсто и нешто више у земље ЕУ, а само три до четири одсто најсиромашнијим земљама - рекао је Путин.

Он је нагласио да Русија није окончала своје учешће у споразуму о извозу украјинског жита преко црноморских лука, већ га је суспендовала.

Путин је истакао да су руски напади на украјинску инфраструктуру дијелом одговор на напад на флоту у Севастопољу.

- Руски напади на Украјину у понедјељак није све што можемо да урадимо - рекао је Путин вечерас на конференцији за новинаре након трилатералних разговора лидера Русије, Јерменије и Азербејџана.

Онеј навео да су беспилотне летјелице које су кориштене за гађање бродова Црноморске флоте код Севастопоља дјелимично ишле коридором којим се извози жито у оквиру Црноморске иницијативе за жито.

- Ове беспилотне летјелице, и подводне и ваздушне, дјелимично су ишле коридором којим се извози жито из Украјине. И на тај начин су представљали пријетњу како нашим бродовима, који треба да осигурају безбједан извоз жита, тако и цивилним бродовима који су ангажовани на томе, и ми смо се обавезали да ћемо то обезбједити, али ако Украјина удари на ове бродове, ми ћемо бити криви - рекао је Путин.

Путин је истакао да је добра воља Русије у преговорима са Украјином добро позната и не подлијеже промјенама или сумњама.

- Сачекаћемо, можда ће сазрети неки неопходни услови, а наша добра воља је позната, није подложна промјенама и недоумицама - рекао је Путин одговарајући на питање новинара.

Према његовим ријечима, Кијев нема жељу да сједне за преговарачки сто.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: