Investiciona ulaganja u kulturu u 2023. godini | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Investiciona ulaganja u kulturu u 2023. godini

Izvor: RTRS | Datum:03.11.2022.

Narodna skupština Republike Srpske na juče održanoj 37. posebnoj sjednici usvojila je, po hitnom postupku, Budžet Srpske za 2023. godinu u okviru kojeg su predviđena i investiciona ulaganja u kulturu, koja će biti usmjerena na aktivnost početka izgradnje nacionalnih ustanova kulture kao što su Kinoteka Srpske na Palama, Muzej Srpske u Banjaluci, Narodno pozorište Srpske, kao i izgradnja koncertno-kongresne/multifunkcionalne dvorane, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.
 
Investiciona ulaganja u kulturu obuhvataće i rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju ustanova kulture u Srpskoj, navodi se u saopštenju.

To se odnosi na rekonstrukciju i opremanje prostora biblioteke za djecu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, rekonstrukciju scene Narodnog pozorišta Srpske, obnavljanje i zamjenu dotrajale audio i vizuelne scenske tehnologije Dječijeg pozorišta Srpske; rekonstrukciju i nabavku opreme Biblioteke za slijepa i slabovida lica Srpske, kao i rekonstrukciju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Srpske u Banjaluci.

- Kulturu Republike Srpske možemo unaprijediti ako stvorimo sve potrebne infrastrukturne preduslove kako bismo umjetnicima i kulturnim zaposlenicima omogućili da stvaraju. Opredijeljeni smo da načinimo snažan iskorak na kulturnoj sceni u potpunosti svjesni potreba za većim i namjenskim prostorima za stvaranje i napredak ove oblasti u cjelini, a posebno imajući u vidu potrebe i očekivanja naše publike - rekla je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Do kraja 2025. godine predviđeno je da se za ove namjene, za planiranu rekonstrukciju i izgradnju novih objekata republičkih ustanova kulture, obezbijede sredstva u ukupnom iznosu većem od 160.000.000 KM, navodi se u saopštenju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: