U Trebinju svečano obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Trebinju svečano obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

Izvor: radio Trebinje | Datum:11.11.2022.

Grad Trebinje je danas, polaganjem vijenca kod Spomenika braniocima Trebinja 1914-1918. godine, zajedno sa trebinjskom Konzularnom kancelarijom Generalnog konzulata Republike Srbije, prvi put svečano obilježio 11. novembar – Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

Vijenac su položili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i šef trebinjske Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci Miroslav Marković, uz prisustvo predstavnika javnog i političkog života iz našeg grada.

"Zajedno smo obilježili ovaj dan u Trebinju, kao što obilježavamo sve praznike jer srpski narod treba da se drži zajedno i u muci i u lijepim dešavanjima, a naročito u obilježavanju slavnih datuma kada je srpska vojska izbacila neprijatelja. Uloga Srbije u Prvom svjetskom ratu, koji je započeo napadom Austrougarske na Srbiju, kao i njena ogromna žrtva, bili su od izuzetnog značaja za okončanje najrazornijeg rata svjetskih razmjera. 11. novembra je potpisano primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat i došlo do velike pobjede svih saveznika u ovom ratu, posebno Srbije, koja je procentualno nastradala najviše”, istakao je Marković, dodajući da je Dan primirja državni praznik u Srbiji.

On je podsjetio da su potpisivanjem primirja od austrougarske čizme oslobođene sve zemlje u kojima su živjeli Srbi, pa čak i oni koji nisu Srbi.

“Nadam se da ćemo dugo godina da zajedno obilježavamo ovaj dan i da se sjećamo ljudi koji su dali život za našu slobodu. Hvala gradonačelniku Trebinja i svim ljudima koji su došli danas da zajedno obilježimo ovaj značajan dan", kazao je šef Konzularne kancelarije Trebinje Miroslav Marković.

Prema riječima gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, ovaj datum se po prvi put obilježava u Trebinju zajedno sa Konzularnom kancelarijom Srbije.

"Ono što je važna poruka je da treba da budemo zajedno, da se sjetimo svih onih koji su dali svoje živote da bismo danas živjeli u miru i slobodi. Kao što se u ratu branila i Republika Srbija i Republika Srpska, mi danas imamo obavezu da je jačamo", dodao je gradonačelnik Ćurić.

Povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, ovaj datum se u Republici Srbiji obilježava kao državni praznik, počev od 2011. godine. Na taj dan, kao i u nedjelji koja prethodi obilježavanju Dana primirja, građani Srbije na reverima ističu značku koja simbolizuje pobjedu u velikom ratu - Natalijinu ramondu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: