Trebinju ukazana velika čast da bude domaćin ktitorske slave Pećke patrijaršije 2023. godine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinju ukazana velika čast da bude domaćin ktitorske slave Pećke patrijaršije 2023. godine

Izvor: Grad Trebinje | Datum:11.11.2022.

Igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina i sestrinstvo ukazali su veliku čast Gradu Trebinju i gradonačelniku Mirku Ćuriću da upravo naš grad naredne godine bude domaćin proslave ktitorske slave najveće srpske svetinje koja je posvećena Svetom Arseniju Sremcu.

Tim povodom gradonačelnik Ćurić je juče, 10. novembra, prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Pećkoj patrijaršiji, nakon koje mu je vladika budimljansko-nikšićki Metodije predao ovogodišnji slavski kolač, što simbolizuje novog domaćina za narednu godinu, koji treba da pomogne u organizaciji slave naredne godine. Prijedlog da naš grad bude domaćin dao je ovogodišnji domaćin – predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

„Kada uđemo u ovu svetinju i pričestimo se krvlju Hristovom ne postoji sigurnije mjesto od ovog. Znajte da sve dok bude ljudi, Srba, koji srce svoje budu privijali uz Božije, dotle će ove međe trajati i do tada će ovo biti naša zemlja“, poručio je vladika Metodije.

Vladika je čestitao Gradu Trebinju i gradonačelniku Ćuriću što su na sebe preuzeli domaćinstvo ovako velikog događaja za Pećku patrijaršiju, vjerujući da će naredne godine na liturgiji u Peći biti veliki broj pravoslavnih vjernika iz Trebinja.

„Sveti Sava je izabrao za svog nasljednika Svetog Arsenija Sremca koji je pred najezdom varvara, neprijatelja i drugih zlikovaca, koji su opsijedali Žiču, našao ovo mjesto i pored Bistrice sagradio svetinju i ovdje postavio tron ariepiskopa i patrijarha srpskih”, naveo je vladika Metodije.

 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio se mati Haritini i sestrinstvu Pećke patrijaršije na ukazanoj časti da naš grad bude domaćin ktitorske slave 2023. godine, navodeći da je Grad Trebinje uvijek spreman da pomogne naše svetinje na Kosovu i Metohiji i tamošnji srpski narod.

Ćurić je istakao da je svijet okrenut rješavanju pitanja Kosova i Metohije i da je iz tog razloga srpstvo pred iskušenjem, ali da se mudrošću i slogom moraju spriječiti potencijalni sukobi

 

„Podjele nisu dobre. Nemojte se dijeliti, ne smijemo tražiti mane jedan drugom, već moramo podržati ono što nas čini pripadnicima pravoslavne vjere. Moramo poštovati ono što su nam ostavili djedovi i očevi jer bez toga nas sutra neće biti“, poručio je Ćurić, čestitajući ktitorsku slavu mati Haritini i sestrinstvu Pećke patrijaršije.

 

Ćurić kaže da nije dobro to što iz godine u godinu kada dođe u Patrijaršiju čuje da je Srba sve manje, dodavši da bi bilo dobro da svi koji imaju novca ulože na Kosmet i pomognu da srpska zemlja ostane u vlasništvu Srba.

Ćurić je mati Haritini, uz prigodne darove, poklonio žitije Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, zvaničnu Monografiju grada Trebinja, Šematizam Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Rječnik istočnohercegovačkih matičnih govora autora Nedjeljka Marića kao i flašu vina i teglu meda pošto, kako reče, vladika budimljansko-nikšićki, Hercegovinom ne teče med i mlijeko već vino i med.

 

Posjetu Kosovu i Metohiji gradonačelnik Ćurić je iskoristio i da razgovara sa tamošnjim Srbima, koji su mu prenijeli svoje viđenje situacije u južnoj srpskom pokrajini te sa igumanom manastira Visoki Dečani arhimandritom Savom Janjićem.

„Sam život naše braće i sestara na Kosovu i Metohiji je veoma težak. Oni žive pod stalnim strahom. U svim većim gradovima žive samo sveštenici sa svojim porodicama i oni su jedini Srbi u tim gradovima poput Peći, Dečana i Istoka. To je jedno veliko stradanje našeg naroda južno od Ibra“, naveo je Ćurić.

On je kazao i da Pećku patrijaršiju svakodnevno čuva takozvana kosovska policija, a manastir Visoke Dečane pripadnici KFORA.

„U Dečanima je iguman naš Trebinjac arhimandrit Sava Janjić. On i njegovo bratstvo svakodnevno se suočavaju sa borbom za opstanak i različitim opstrukcijama privremenih vlasti u Prištini. Ipak, oni uspijevavaju, sade velike površine pšenice i kukuruza, imaju svoje voćnjake, prave različite rakije, likere, vino, sir“, kazao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, na Kosovu i Metohiju se još uvijek ne može ući sa dokumentima BiH, već isključivo sa ličnom kartom Srbije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: