Trebinje slavi Dan oslobođenja: Sutra svečana sjednica gradskog parlamenta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje slavi Dan oslobođenja: Sutra svečana sjednica gradskog parlamenta

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.11.2022.

Povodom Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu, u velikoj sali Grada Trebinja, sutra će biti održana svečana sjednica gradskog parlamenta, na kojoj će javna priznanja biti uručena Bolnici i Domu zdravlja Trebinje te poznatom akademskom slikaru Mirjani Maoduš.

Odluku o dodjeli “Povelje grada Trebinja” trebinjskim zdravstvenim ustanovama i “Zahvalnice grada Trebinja” cijenjenom umjetniku Mirjani Maoduš, čija su djela nalaze u reprezentativnim muzejima širom svijeta i u brojnim privatnim zbirkama, Skupština grada Trebinja je usvojila na posljednjoj sjednici, održanoj 28. oktobra.

 

U odluci se navodi da su Bolnica i Dom zdravlja Trebinje, kao javne zdravstvene ustanove koje obavljaju djelatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou te primarnom nivou zdravstvene zaštite, “pored trajnog, izuzetnog doprinosa od opšteg značaja i interesa za naš grad i regiju, za javna priznanja predložene zbog izuzetnog zalaganja zaposlenih u periodu pandemije virusom Kovid 19”.

 

Akademski slikar Mirjana Mira Maoduš, navodi se u odluci za javno priznanje, predložena je “zbog konstantne promocije ćirilice i pravoslavlja kroz svoj umjetnički opus na svim meridijanima i iskazano prijateljstvo prema gradu Trebinju kroz djela posvećena pjesniku Jovanu Dučiću”.

 

Svečana sjednica Skupštine grada Trebinja sutra počinje u 11 časova, uz direktan prenos u programu Radio Trebinja.

 

Po tradiciji, delegacije Gradske uprave i Skupštine grada položiće sutra cvijeće na trebinjska spomen-obilježja žrtvama i borcima svih oslobodilačkih ratova.

 

Dan oslobođenja Trebinja uspomena je na 13. novembar 1918. godine, kada je 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske umarširao u grad i donio slobodu nakon viševijekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: