Navršeno 13 godina od upokojenja patrijarha srpskog Pavla; Služena sveta liturgija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Navršeno 13 godina od upokojenja patrijarha srpskog Pavla; Služena sveta liturgija

Izvor: Rtrs | Datum:15.11.2022.

Navršilo se 13 godina od upokojenja patrijarha srpskog Pavla, kojeg smatraju najvoljenijim poglavarom Srpske pravoslavne crkve zbog njegove skromnosti i istinoljubivosti i koji je još za života među narodom smatran svecem.

 

Caption

 

 

Svetu liturgiju, na kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika služio je vikar patrijarha srpskog episkop hvostanski Aleksej.

 

Patrijarh srpski Pavle, biće upamćen kao čovjek mira i poštovanja među ljudima, ma koje vjere bili, dok njegovi bližnji monasi kažu da nikad ništa nije zatražio, da su morali da razmišljaju da li je gladan ili žedan, kao i da se neprestano molio.

 

- Niko ne priča da je Pavle prije svega bio monah i molitvenik. Njegova riječ se čula svuda. On i Iliji Drugi, veliki patrijarh Gruzijski već 40 godina su imali tu čast da ih njihov narod smatra za najveće patrijarhe u istoriji svojih zemalja - rekla je vjernica iz Beograda.

 

Neke od njegovih poznatih misli su - "Čovjek ne može birati vrijeme u kojem će se roditi i živjeti, niti od kojih roditelja, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu, kao čovjek ili kao nečovjek". Patrijarh Pavle je u periodu od 1990. do 2009. godine bio vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, 44. po redu. Na tronu Svetog Save kao patrijarh srpski bio je 19 godina, a u njegovo vrijeme osnovana je Akademija Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju, u škole je vraćena vjeronauka, a Bogoslovski fakultet ponovo je postao sastavni dio Univerziteta.

 

- Meni je značio mnogo. To je bio sveti čovjek, koji je svako jutro u patrijaršiji držao liturgije. Mnogo je značio srpskom narodu koji je u njemu prepoznavao gospoda. Ostavio je veliki trag u SPC kao jedan od najznačajnih patrijarha u istoriji - dodao je vjernik iz Mirijeva.

 

Patrijarh Pavle, čije je svjetovno ime bilo Gojko Stojčević, rođen je na veliki pravoslavni praznik Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja - 11. septembra 1914. godine u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji. Kao patrijarh, imao je veliki ugled i narod je u njega gledao kao u ikonu.

 

- Najpoštovaniji i najbolji patrijarh kog smo imali. Poštovan i voljen od svih. Uvijek sam dolazila ovdje sa majkom dok je bio živ. Pobožni smo i svake nedjelje smo išli u crkvu - kaže vjernica iz Rakovice.

 

Patrijarh srpski Pavle je, prema sopstvenoj želji, sahranjen u manastiru Rakovica, gdje ga je na posljednji počinak ispratilo više od pola miliona ljudi, a njegov grob i danas posjećuju hiljade pravoslavnih vjernika

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: