SPC obilježava Đurđic | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SPC obilježava Đurđic

Izvor: RTRS | Datum:16.11.2022.

Srpska pravoslavna crkva danas se molitveno sjeća Prenosa moštiju Svetog velikomučenika Georgija. Ovaj praznik, poznatiji kao Đurđic, mnoge pravoslavne porodice obilježavaju kao svoju krsnu slavu.
 


Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci Foto: RTRS


Ovog dana Crkva praznuje prenos moštiju Svetog Georgija iz Nikomidije u grad Lidu Palestinsku. Prenos je izvršen po ličnoj želji svetitelja, koji je prije mučeničkog stradanja poželio da počiva u rodnom kraju i kod svojih najbližih. Sveti Georgije je među najznačajnijim svetiteljima Crkve Hristove.

Praznik Prenosa moštiju Svetog Velikomučenika Georgija, u srpskom narodu poznatiji kao Đurđic, po brojnosti svečara je na osmom mjestu slava kod Srba.

Ličnost Svetog Georgija od davnina se poštuje u našem narodu, jer je riječ o velikomučeniku rane Crkve, koji je zadobio naročito poštovanje vjerujućih hrišćana.

Đurđic se proslavlja isto kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i njihovim osvećenjem koje obavlja sveštenstvo Crkve. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan, srijedu ili petak, sprema se posna trpeza.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: