Višković: Vlada će nastaviti da se ponaša odgovorno | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Višković: Vlada će nastaviti da se ponaša odgovorno

Izvor: RTRS | Datum:18.11.2022.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada, zbog uvezene inflacije koja znatno utiče na život stanovnika, nastaviti da se ponaša odgovorno i da radi na povećanju plata, penzija, boračkih i drugih davanja.
 


Radovan Višković (foto: twitter.com / Vlada_Srpske)


On je rekao da će u prvim danima nove Vlade nastojati da se fokus usmjeri ka ljudima kojima je u ovoj krizi zaista potrebna pomoć, što bi podrazumijevalo da se što prije radi na izradi socijalne karte.

- Cilj je da vidimo koliki je to broj ljudi, kakva je njihova starosna struktura, zdravstvena situacija i stepen socijalne ugroženosti kako bismo što prije prema njima intervenisali - rekao je Višković za prnjavorsku televiziju "K3".

On je dodao da na tom planu očekuje podršku socijalnih partnera sa kojima će razgovarati.

- Cilj je da svi iz ove krize izađemo na broju i da niko ne strada zbog rastućih cijena energenata, osnovnih životnih namirnica i galopirajuće inflacije - rekao je Višković.

On je naveo da se u vezi s tim od republičkog Inspektorata traži da se pobrine za poštovanje uredaba Vlade o dozvoljenim maržama, te da neopravdano povećane cijene određenih proizvoda budu korigovane, odnosno snižene.

- Ući će se u ozbiljnije kontrole proizvoda koji se smatraju robom široke potrošnje, odnosno robom za osnovno zadovoljavanje ljudskih potreba. Ne treba dozvoliti da pojedini trgovci krše važeće uredbe o maržama - rekao je Višković i poručio građanima Srpske da će Vlada nastaviti rad vodeći računa o svakom čovjeku u skladu sa mogućnostima.

On je naveo da je Vlada sistemom interventnih nabavki nabavila i da ima 15.000 do 16.000 deponovanih tona pšenice, kao i određenu količinu ulja, šećera i soli, mesnih prerađevina, konzervirane hrane i slično.

- Mi smo u ovoj godini prije žetve već intervenisali, oko 1.000 tona pšenice je samljeveno i preko Crvenog krsta, javnih kuhinja i socijalnih paketa besplatno upućeno najugroženijim društvenim kategorijama. To ćemo nastaviti - rekao je Višković i dodao da se ovakva pomoć može očekivati i tokom predstojećih praznika.

Višković je rekao da je ovogodišnji rod pšenice poslije žetve u Srpskoj bio 200.000 tona.

- Od toga se, prema informacijama resornog ministarstva, može dobiti otprilike 120.000 tona brašna. A neka naša godišnja potrošnja je oko 60.000 ili manje od 70.000 tona - rekao je Višković i dodao da nije saglasan sa tvrdnjama o lošem kvalitetu pšenice.

On je rekao da je budžet Srpske za narednu godinu u iznosu od 5,383 milijarde KM ostvariv i planiran u skladu sa realnim očekivanjima.

- Prvi cilj Vlade je sačuvati likvidnost i stabilnost budžeta u smislu redovnog izmirenja obaveza - naveo je Višković.

On je rekao da je ponosan na činjenicu da u protekle četiri godine nije bilo kašnjenja u isplatama budžetskim korisnicima, te da mu je cilj očuvati takvu praksu.

- Budžet za 2023. godinu je većim dijelom socijalnog karaktera u smislu da se svi na neki način sačuvamo i na što lakši način izađemo iz ove krize - ponovio je Višković.

On je rekao da Srpska ima više milijardi ugovorenih investicija, dodajući da je investicioni ciklus Republike u zamahu.

Govoreći o radu Vlade u protekle četiri godine, Višković je istakao da je izuzetno zadovoljan rezultatima na jačanju konkurentnosti i produktivnosti privrede Srpske.

- Danas imamo najveći broj zaposlenih i osiguranih, porasla su primanja, prosječna plata već dvije i po godine prestigla je onu u drugom entitetu. Imamo i rast spoljnotrgovinske razmjene, BDP-a, pokrivenosti uvoza izvozom - rast svih pokazatelja - rekao je Višković. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: