Biznis ideje trebinjskih maturanata pobrale nova priznanja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Biznis ideje trebinjskih maturanata pobrale nova priznanja

Datum:23.04.2015.

1 Na 12. međunarodnom Sajmu omladinskih preduzeća u Sarajevu maturanti ekonomske škole osvojili su dvije nagrade u konkurenciji 82 tima iz 14 gradova BiH.

Za inovativnu ideju „Anti boc-boc“ zaštitna rukavica učenici trebinjske ekonomske škole osvojili su glavnu nagradu i uspjeli su da skupe maksimalan broj bodova u sve tri kategorije ocjenjivanja: najbolji biznis plan, proizvod i štand.

Tim su činile maturantkinje: Teodora Vukasović, Željka Knežević, Anica Burani, Milica Đukić i Aleksandra Vuković pod mentorstvom profesorice Slađane Skočajić.

IMG_3096Prema riječima učenice Teodore Vukasović „Anti boc-boc“ je zaštitna rukavica koja štiti prilikom berbe raznog ljekovitog bilja.

„Na ideju smo došli kad je naša profesorica brala šipak i bila je izgrebana, pa smo odlučili da napravimo rukav-rukavicu koja ide od šake pa do ramena. Napravili smo promo rukavice, različitih dezena, i za muškarce i žene. Nismo još našli konačan materijal koji ćemo da koristimo, za sada smo uzeli mušemu koja se pokazala kao jako dobra i uspjeli smo čak da prodamo par primjeraka rukavica na sajmu u Sarajevu“, istakla je Vukasović, dodajući da su kao nagradu osvojile po samsung tablet, a da su najviše zahvalni profesorici Skočajić koja je od samog početka rada na zaštitnoj rukavprof skocajicici, bila sa njima.

Mentor Slađana Skočajić, kaže da se trebinjski maturanti već godinama takmiče i osvajaju nagrade na omladinskim sajmovima.

„Ove godine smo imali četiri tima iz ekonomske škole. Naša ideja vodilja je bila, a koja se pokazala kao najbolja i ranije, a to je da se naši učenici takmiče kao jedan tim koji je podijeljen na četiri različite grupe i ideje sa stavom da se prije svega predstavi grad Trebinje, Hercegovina i Centar srednjih škola. Kao mentor ne bih mogla da izdvojim jedan poseban tim, prezadovoljna sam njihovim trudom i radom“, navela je Skočajić.

Drugi tim trebinjskih maturanata sa inovativnom idejom „Bred i pita“ radna daska za kuhinju osvojili su drugu nagradu za najbolji proizvod.

Tim su činili: Radovan Uljarević, Maja Spaić, Jovan Rikalo, Milica Mumalo, Irina Milošević i Nikolina Mučibabić pod mentorstvom profesorice Vesne Ninković.

Učenik Radovan Uljarević kaže da je proizvod „Bred i pita“ radna daska, rimejk stare tradicionalne daske, koja se danas sve manje koristi u savremenim kuhinjama na kojima se tijesto veoma teško prilagodi.

IMG_3098„Odlučili smo da staru dasku usavršimo i dodali smo zaštitu da se brašno ne prosipa po površini i još jedan dodatak da se ravna daska ne kliza po ravnoj površini, kao i dvije oklagije, klasična sa kojom se tijesto raširuje po površini i druga služi za rezbarenje tijesta“, istakao je Uljarević.

IMG_3106

Prema riječima Vesne Ninković, mentora drugog tvesna ninkovicima „Bred i pita“, na ideju su došli kada je jedna od profesorica prilikom obrade tijesta oštetila radnu dasku.

„Znajući kako su naše bake radile tijesto na dasci, odlučili smo da je malo promijenimo i da bude u skladu sa modernim kuhinjama. Čak smo je i prodali na sajmu, a imamo još jednu narudžbu. Učenici su se potrudili da svoj proizvod predstave na najbolji mogući način, što je pokazao rezultat na sajmu“, zaključila je Ninković.


Izvor: Radio Trebinje
Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: