Anđušić: Nasilje u porodici u znatnom padu, žene najčešće žrtve | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Anđušić: Nasilje u porodici u znatnom padu, žene najčešće žrtve

Izvor: Srna | Datum:07.12.2022.

Centar za socijalni rad u Trebinju u ovoj godini zaprimio je sedam prijava nasilja u porodici, što je u znatnom padu u odnosu na lani kada su u ovoj ustanovi evidentirana 23 slučaja, dok je u 2020. godini prijavljen 31 slučaj.

Direktor Centra za socijalni rad u Trebinju Zoran Anđušić rekao je Srni da to govori da u društvu sve više jača svijest o ovoj problematici i da se njoj pristupa sistematski, kroz uvezanost svih aktera u zajednici.

Prema njegovim riječima, žrtve nasilja su najosjetljivije kategorije društva: žene, djeca i stara lica, a u praksi se pokazalo da su to najčešće žene.

"U praksi se pokazalo da su muškarci najčešći počinioci nasilja, bilo da su supružnici, vanbračni partneri, braća, očevi i slično. Najčešći uzroci nasilja u porodici su nesređeni porodični odnosi, alkoholizam, ljubomora supružnika, loša materijalna situacija", rekao je Anđušić.

On je dodao da je uloga Centra za socijalni rad u Trebinju da radi na prevenciji nasilja u porodici i zaštiti osoba izloženih nasilju u porodici.

"Centar je u svim slučajevima pružio pomoć roditeljima u prevazilaženju disfunkcionalnosti, a po potrebi i pomoć u prevazilaženju socijalnih, materijalnih i ličnih teškoća. Centar pruža psiholološku podršku žrtvama nasilja koje se nakon nasilja nalaze u stanju šoka i neophodno im je psihološko osnaživanje", rekao je Anđušić.

On kaže da ukoliko se utvrdi da je žrtva životno ugrožena i da po dolasku iz prostora u kome živi njena sigurnost nije zagarantovana, Centar obezbjeđuje smještaj žrtve u prostor koji ona smatra potpuno sigurnim za njen život.

"Ukoliko ne postoji mogućnost da se žrtva smjesti u sredinu koju poznaje, vrši se smještaj u Sigurnu kuću. Sigurna kuća u Trebinju još ne postoji, ali se žrtvi uvijek ponudi smještaj u neku od sigurnih kuća na području Republike Srpske", rekao je Anđušić.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: