Policija samoproglašenog Kosova uhapsila dvojicu Srba; Vučić večeras o situaciji na KiM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Policija samoproglašenog Kosova uhapsila dvojicu Srba; Vučić večeras o situaciji na KiM

Izvor: Rtrs | Datum:10.12.2022.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, poslije upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije u četvrtak uveče, mirno je, ali napeto.

Aleksandar Vučić (Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Manji broj pripadnika tzv. kosovske policije raspoređen je u Bošnjačkoj mahali i u naselju Tri solitera. Gradom patroliraju vozila Euleksa. O poslednjim događanjima na KiM i odgovoru Beograda, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, govoriće večeras u 19 časova.

 

Kosovska policija uhapsila je na Jarinju Srbina M. A. zbog sumnje da je učestvovao u napadu vatrenim oružjem na policijske službenike.

 

On se sumnjiči za teško ubistvo u pokušaju. U policiji ne preciziraju kada i gdje se tačno slučaj dogodio, osim da je do incidenta došlo "prije određenog vremena".

 

Kosovska policija saopštila je da je u četvrtak uhapsila još jednog građanina srpske nacionalnosti zbog napada na policajce.

 

U Prištini je Centralna izborna komisija održala sinoć vanrednu sjednicu povodom izbora u četiri opštine na sjeveru KiM. Razgovaralo se o bezbjednosti održavanja izbora o čemu će obavijestiti predsjednicu privremenih institucija, koja treba da donese odluku o njihovom održavanju.

 

Više zapadnih zemalja pozvalo je Vladu u Prištini da odloži izbore zakazane za 18. i 25. decembar.

 

Brisel osuđuje svako nasilje i poziva na odgovornost i deeskalaciju. Navode da jedinice Euleksa i Kfora patroliraju i prate situaciju, ali da je prioritet normalizacija odnosa dvije strane.

 

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na sjeveru Kosova i Metohije, sutuacija je opasna, ocijenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Ističe da se nastavlja kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva.

 

Sjedinjene Američke Države pozvale su Beograd i Prištinu na uzdržanost i izbjegavanje eskalacije tenzija. Portparol Stejt departmenta osudio je nasilje u incidentima 6. i 8. decembra.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: