Skupština usvojila niz odluka u cilju reforme trebinjskog Vodovoda | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Skupština usvojila niz odluka u cilju reforme trebinjskog Vodovoda

Izvor: Radio Trebinje | Datum:14.12.2022.

Skupština grada usvojila je danas niz odluka koje se odnose na uređenje sistema rada „Vodovoda“ AD Trebinje, u cilju urednog vodosnabdijevanja svih potrošača.

Usvojene su odluke o metodologiji uređenja najniže osnovne cijene vodnih usluga, subvencionisanju dijela troškova javnih vodnih usluga vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda socijalno ugroženih kategorija na području grada Trebinja, o naplati dospjelih, a neizmirenih potraživanja ovog preduzeća, te davanju saglasnosti o prihvatanju prijedloga ugovora između Grada Trebinja i preduzeća „Vodovod“ Trebinje - o pružanju javnih vodnih usluga na području grada.

Miodrag Batinić, direktor JP „Vodovod“ Trebinje je rekao da je cijena vode u Trebinju 78 feninga za fizička lica i nije se mijenjala od 2017. godine, navodeći da je najjeftinija u okruženju.

„Cilj reforme je uredno vodosnabdijevanje potrošača, niko ne želi da zavlači ruke u džepove građana. Uprava preduzeća će zatražiti novu cijenu, vidjećemo da li će voda biti skuplja, ako uspijemo da smanjimo troškove, cijena vode može da bude i jeftinija“, naveo je Batinić.

On je dodao da će se dio troškova javnih vodnih usluga subvencionisati licima u stanju socijalne potrebe, koji su na evidenciji Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i sličnih ustanova.

U uvodnom obraćanju, Sandi Zulić iz preduzeća „UNA konsalting“ je naveo da će se cijena vodnih usluga definisati kada se uključe svi troškovi poslovanja.

„Utvrđivanje metodologije je preduslov da preduzeće posluje pozitivno, i operativno i finansijski. Danas se ne može govoriti kolika će biti cijena vodnih usluga, tek kada se uključe svi troškovi, moći će se definisati cijena, koja može biti viša ali i niža. Neki ljudi ne mogu da plate ni sadašnjih 78 feninga po kubiku vode, i odluka o subvencionisanju dijela troškova za socijalno ugroženo stanovništvo će obezbijediti da i ti građani imaju dovoljno vode i da mogu uredno da izmiruju obaveze“, pojasnio je Zulić.

Luka Petrović, odbornik SNSD-a je naveo da je usvajanjem metodologije utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga započet proces uređenja sistema rada u Vodovodu Trebinje, u cilju boljeg funkcionisanja vodovodnog sistema i prečišćavanja otpadnih voda u našem gradu.

„Došao je trenutak da se urede stvari u Vodovodu, potreban je uređen sistem, da imamo preduzeće koje će moći da konkuriše za projekte i da se novac iz projekata ulaže u smanjenje gubitaka u svojoj mreži, da se održi stabilnost i likvidnost, kao i da se dalje razvija“, naveo je Petrović.

Odbornici opozicije izrazili su negodovanje zbog, kako su naveli, po svemu sudeći, skorog poskupljenja vode, podsjećajući da će građani Trebinja u narednoj godini skuplje plaćati i električnu energiju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: