Foča: Ogromne bujice širom opštine plavile imanja i objekte (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Ogromne bujice širom opštine plavile imanja i objekte (FOTO)

Izvor: Rtrs | Datum:17.12.2022.

Bujične poplave, usljed obilnih padavina, napravile su tokom protekle noći velike štete širom opštine Foča, na Tjentištu, Popovom Mostu, Barakovcu, Dragočavi i Bastasima.

Foča - poplaveFoto: SRNA

U opštinskoj Civilnoj zaštiti Srni je rečeno da je na Tjentištu i Popovom Mostu ugroženo šest objekata.

 

Prilikom padavina formirane su bujice koje su nanosile blato i mulj. Ugroženi su i poplavljeni domaćinstva, ugostiteljski i privredni objekti i garaže, te nekoliko objekata Nacionalnog parka "Sutjeska".

 

Voda i mulj prodrli su u stambenu zgradu na Tjentištu gdje živi osam porodica.

 

Stanar Veso Živanović rekao je Srni da ovakvu bujicu nikada nije doživio.

 

- Ovo me nikad nije snašlo, stradalo mi je veliko sijeno, imam dvadeset goveda, još ni zima nije nastala, kako ću izaći iz zime ne znam - ispričao je Živanović.

 

On je naveo da je 1.00 čas poslije ponoći uzeo od komšije građevinsku mašinu skip i prokopao put, ali da je uništena kompletna zimnica koju su stanari držali u podrumima i garažama.

 

- Ljudi su u podrumima i garažama imali krompira, pasulja i svega, sve je propalo. Kod mene, a i kod komšija, bilo je dosta mašina - brusilice, motorne testere, agregati - rekao je Živanović.

 

U privatnom kampu "Sutjeska" poplavljeni su drveni bungalovi.

Vlasnik kampa Marko Savić rekao je da je od stotinu ležajeva na suvom ostalo svega dvadesetak.

 

- Kamp je totalno poplavljen, ležajevi su pod vodom, šteta je blizu 100.000 maraka. Ogromni nanosi blata, poplavljeno je 80 kreveta, 28 kupatila, uništeni zidovi od rigipsa. Kolika je voda bila i nanosi blata, da mi je manje bungalove pomakla sa svog mjesta - ispričao je Savić.

 

Osim smještajnih kapaciteta, poplavljene su mu i prostorije sa veš mašinama i sušilicama, dok je restoran ostao neoštećen.

 

- Ja sam jutros koliko sam mogao sa skipom prokidao kanale da voda može oticati i već se smanjuje, ali je još sve pod vodom - naveo je Savić.

 

On je dodao da je nedaleko od njega bujica odnijela pola imanja vlasnika Čede Vukovića.

 

- Poplavljena mu je stolarska radionica gdje mu je stolarska mašina, nanijelo mu je blata, odnijelo građu, u vrtu mu je mulj i kamen, oštećeni su i plastenici - rekao je Savić.

 

U Civilnoj zaštiti naveli su da je šteta pričinjena i na mostu prema naselju Barakovac, gdje je jutros zbog bujičnih nanosa saobraćaj bio potpuno u prekidu.

 

Nanosi su očišćeni i saobraćaj je uspostavljen, rekli su u Civilnoj zaštiti.

 

Poplave je bilo i na Dragočavi, a štete je bilo i u rafting kampu na Bastasima.

 

Ekipe Civilne zaštite su na terenu, pružaju pomoć ugroženima, sagledavaju štetu i prave plan za sanaciju. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: