Ћосић: Централна прослава 9.јануара у Источном Сарајеву, гдје је стварана Српска | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Ћосић: Централна прослава 9.јануара у Источном Сарајеву, гдје је стварана Српска

Извор: Rtrs | Датум:19.12.2022.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је значајно то што ће централна прослава 9. јануара - Дана Републике Српске идуће године бити одржана у Источном Сарајеву јер су у свим општинама у саставу тог града стварани Република Српска и њене прве институције.

 

 

- На иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је уједно и предсједник Одбора за прославу Дана Републике Српске, идуће године свечани дефиле организујемо у Источном Сарајеву - нагласио је Ћосић.

 

Он сматра да је и раније централна прослава требало да се одржава у овом граду.

 

Ћосић је рекао да ће свечана академија поводом Дана Републике бити одржана у Бањалуци, а у Источном Сарајеву свечани дефиле, који је ранијих година организован на бањалучким улицама.

 

Он је додао да ће у оквиру обиљежавања Дана Републике бити одржан и концерт Полицијског оркестра, те положени вијенци на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

 

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

 

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

 

 


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: