Радојевић: Срби одлучни да остану на барикадама | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Радојевић: Срби одлучни да остану на барикадама

Извор: Rtrs | Датум:19.12.2022.

Ситуација на сјеверу покрајине је напета, Срби су узнемирени и донекле уплашени, али одлучни да остану на барикадама све док не буду испуњени услови који би довели до нормализације безбједносне ситуације, оцијенио је бивши градоначелник сјеверне Косовске Митровице Милан Радојевић.

 

 

Радојевић је рекао Срни да је Кризни штаб у свакодневном контакту са грађанима које позивају да остану смирени и да не насједају на провокације јер је Србима на Косову и Метохији потребан мир.

 

- Свим силама се трудимо да очувамо какав такав мир и да мирним демократским средствима, барикадама на путевима, сачувамо слободу. Тражимо ослобађање свих ухапшених Срба и поништавање спискова на којима се налазе људи који су у претходном периоду на барикадама чували сјеверни дио Косова и Метохије од упада наоружаних припадника РОСУ јединица - каже Радојевић.

 

Он је указао да је међу српским становништвом присутан осећај нелагодности, узнемирености, па и страха због полицајаца с дугим цијевима који су доведени из општина јужно од Ибра, који не познају средину нити разумију да је Косовска Митровица једини мултиетнички град на Косову и Метохији.

 

Срби ће, поручује Радојевић, остати на барикадама све док хапсе недужне Србе, док се не повуку специјалне јединице полиције, затворе илегално изграђене базе косовске полиције и косовске безбједносне службе и док Приштина не започне процес имлементације споразума о формирању Заједнице српских општина.

 

Радојевић је додао да Срби на Косову и Метохији посматрају ЕУЛЕКС и КФОР као статусно неутралне снаге и због тога се, што је очигледно, они слободно крећу по сјеверу Покрајине.

 

- Грађани са њима немају проблема све док су статусно неутрални и у њима Срби виде и од њих очекују да као међународни субјекти, који су задужени за владавину права и безбједност свих грађана, активније спроводе своје мисије - нагласио је Радојевић.

 

Он је рекао а је синоћње обијање двије српске радње у Бошњачкој махали у сјеверном дијелу Косовске Митровице, које су удаљене десетак метара од контролног пункта косовске полиције, довољно говори о њиховој улози и намјери.

 

Зато, каже Радојевић, ЕУЛЕКС и КФОР морају имати активнију улогу у поновном успостављању безбједности на цијелом сјеверу Косова и Метохије.

 

 


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: