Troje učenika Elektrotehničke škole iz Trebinja putuje u Italiju na jednomjesečnu praktičnu nastavu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Troje učenika Elektrotehničke škole iz Trebinja putuje u Italiju na jednomjesečnu praktičnu nastavu

Izvor: radio Trebinje | Datum:20.12.2022.

Lidija Kraljević, Pavle Skočo i Aleksa Musović, učenici trećeg razreda Elektrotehničke škole iz Trebinja,   krajem januara sljedeće godine, odlaze na jednomjesečnu praktičnu nastavu u Milano, u Italiju.

Njih troje su dobili stipendije za odlazak u Milano u okviru projekta „Internacionalnizacija VET sistema u zemljama Zapadnog Balkana“, koji za cilj ima otvaranje novih mogućnosti za mobilnost u okviru obrazovnog procesa u stručnim školama i centrima za stručno usavršavanje, kao i doprinos razvoju kulturne mobilnosti u oblastima stručnog obrazovanja.

Uslove ovog projekta za obavljanaje praktične nastave u Italiji prošlo je ukupno devetoro učenika iz BiH, među kojima je troje iz Trebinja.

Lidija Kraljević, učenica trećeg razreda Elektrotehničke škole, smjer računarstvo i programiranje, prijavila se za učešće u ovom projektu po preporuci profesorice ali i na osnovu lijepih iskustava drugara koji su već bili na praktičnoj nastavi u inostranstvu.

Za prijavu je trebalo poslati video u kome su se učenici predstavili na engleskom jeziku, a popunili su i fomular od deset stranica u kome su bila pitanja koja su uglavnom bila vezana za sposobnost snalaženja u stranim zemljama i u različitim situacijama.

„Očekujem neka nova iskustva, da naučimo dosta toga. Krećemo 21. januara, boravićemo u Milanu mjesec dana, sve nam je obezbijeđeno. Po planu, tamo bi trebalo da radimo osam sati dnevno. Imaćemo slobodne vikende koje ćemo iskoristiti da posjetimo grad, kulturno-istorijske objekte“, navodi ona.

U Milano ide i Pavle Skočo, koji od boravka u Italiji očekuje da stekne nova iskustva, nauči nešto novo, upozna druge ljude i kulturu u Italiji.

Luka Gadža, učenik istog razreda je tokom  ovog ljeta, u okviru ovog projekta, boravio u Sevilji u Španiji. Kaže da je praksu obavljao u jednoj prodavnici kompjutera i telefona kao serviser.

„Početak je bio malo teži dok sam se uhodao, drugi jezik je u pitanju i druga zemlja, trebalo je malo više vremena. Međutim, poslije, uz pomoć šefa i moje snalažljivosti lako sam sve naučio“, kaže on.

Iz Sevilje nosi samo lijepe uspomene.

„Tamo sam bio sa još 20 učenika iz BiH. Bili smo jako bliski, lijepo smo se družili. To vrijeme u hotelu smo, takođe, lijepo provodili. Imali smo džeparac koji smo trošili po potrebi, uglavnom za hranu i za izlaske“, kaže Luka.

Ističe da su ovakva putovanja odlična da se upoznaju sa obrazovnim sistemom drugih zemalja te da upoznaju njihovu kulturu.

„Tamo smo naučili kako da se snalazimo u tim stranim zemljama, vidjeli smo neki oblik života koji je drugačiji od ovoga. U Španiji koja je u EU, uslovi su jako dobri i sve je dobro razvijeno. Što se tiče posla taj isti posao možemo da obavljemo i ovdje ali tamo sam vidio neke uređaje i tehnologiju koja ovdje još nije aktuelna“, ističe on.

U Španiji je boravio i Branko Sekulović, a u Sloveniji je jednomjesečnu praktičnu nastavu imala Magdalena Zarić, učenica četvrtog razreda Elektrotehničke škole.

Nebojša Bovan, direktor Tehničke škole Trebinje kaže da ovaj projekat obezbjeđuje učenicima bolji pristup resursima vezanim za međunarodne razmjene, ističući značaj kvalitetne obuke i primjene dobre prakse.

„Ovo je projekat u kome učestvujemo već nekoliko godina. Mi se možemo pohvaliti da ove godine od devet učenika iz cijele BiH na ovo putovanje ide čak troje naših učenika. Naši učenici i profesorica Milijana Ratković, koja je sa njima radila, pokazali su dosta visok nivo snalažljivosti i znanja i dokazali da zaslužuju da idu na ovu praksu“, naveo je on.

Kaže da se u ovoj školi trude da obezbijede što bolju praktičnu nastavu, koja se obavlja u školi ali i kod privrednih subjekata sa kojima imaju odličnu saradnju.

„Elektrotehnička škola je ta koja se bavi obezbjeđivanjem znanja i vještina učenicima za dalje školovanje. Preko 80 odsto učenika ove škole ide na neki od fakulteta, a to je prvenstveno ETF. Što se tiče osnove za nastavak daljeg školovanja, naša škola pruža najbolju osnovu za upis na bilo koji od tehničkih fakulteta“, rekao je Bovan.

Ovo je peti javni poziv za učeničku praksu u okviru projekta „Internacionalizacija VET sistema u zemljama Zapadnog Balkana“ koji se u BiH realizuje od 2020. i trajaće do 2023. godine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: