Ljiljana Buha, pedijatar: Vrlo opasni virusi vrebaju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ljiljana Buha, pedijatar: Vrlo opasni virusi vrebaju

Izvor: radio Trebinje | Datum:22.12.2022.

Na Odjeljenju za pedijatriju Bolnice Trebinje ovih dana povećan je broj hospitalizovane djece sa respiratornim simptomima čiji su uzročnici virusi i bakterije.

Primarijus Ljiljana Buha, načelnik Odjeljenja za pedijatriju Bolnice Trebinje ističe da vrlo opasni virusi vrebaju. Trenutno najviše problema pravi RSV (respiratorni sincicijalni virus),  koji je uzročnik respiratornih infekcija koje mogu da imaju ozbiljne posljedice.

„Prokuženost djece je sada nešto manja nego prethodnih godina jer djeca, zbog izolovanosti tokom pandemije korona virusom, nisu bila izložena ovim virusima pa nisu stekli imunitet. RSV je bio uobičajna infekcija mlađe odojčadi ali sada zbog neprokuženosti obolijevaju i starija djeca do dvije - tri godine. Ovaj virus je za nas pedijatre poput korone. To je agresivan virus koji kod male djece pravi agresivne probleme na plućima, slično kao što je korona pravila kod odraslih osoba. Najčešće počinje kao banalna infekcija i najčešće ga u porodicu donese starije dijete. Za odojčad u prvim mjeseci života infekcija ovim virusom je nepredvidiva, od trećeg do petog dana često dolazi do pogoršanja bolesti, pa ishod može biti i poguban“, pojašnjava ona.

Veoma česte su i streptorokne infekcije, koje se mogu javiti u više oblika.

„Streptokok je opasna bakterija koja ima dva načina prouzrokavanja bolesti kod djece. Jedan je upala grla, koja se liječi jedino penicilinom. Mora se prepoznati i ozbiljno liječiti. Drugi oblik je toksin streptokok koji izaziva različite manifestacije, jedna od njih je šarlah. Toksin streptokok izaziva blage do teške oblike bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju. Epidemija streptokoknih infekcija je, uglavnom, u kasnu jesen i uvijek se mora liječiti isklučivo penicilinom i dovoljno dugo “, podvlači doktorica Buha.

Ove infekcije se prenose veoma brzo i to uglavnom kapljičnim putem.Veoma je važno poštovati nekoliko preporuka.

„Djeca ne treba da borave u zadimljenim prostorijama, u kojima je mnogo ljudi. Treba da borave u očišćenim, provjetrenim prostorijama. Pranje ruku je obavezno. A, u posljednje vrijeme se naročito preporučuje higijena nosa. Potrebno je čistiti i ispirati nos, jer je nos prvo mjesto gdje se najčešće „lijepe“ virusi. Ne pribjegavati liječenju na svoju ruku. Kada roditelji prepoznaju da se dijete promijenilo, suština je da ga izoluju i daju što više tečnosti. Ne treba pribjegavati antibioticima na svoju ruku. Imamo slučajeve da djeca prije nego što dođu kod nas promijene pet ili šest antibiotika za devet dana. Ne raditi ni nalaze bez preporuka ljekara. Ako se pribjegava liječenju onda to treba da radi stručno lice“, ističe Ljiljana Buha.

 Da bi ojačali dječiji imuni sistem doktorica Buha preporučuje zdravu ishranu, bogatu voćem i povrćem.

„Jedini suplement koji bih preporučila je cink i izvoditi dijete napolje, da boravi na suncu kako bi se apsorbovalo što više vitamina D“, navodi doktorica Buha.

Ona je gost emisije „Puls“, u kojoj ćete saznati i koje komplikacije mogu da izazovu virusi i bakterije, zašto su virusi veoma česti kod mlađe djece te šta je još neohodno raditi da bi ojačali imuni sistem djece u ovom periodu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: