Roman „Šavovi“ Velibora Šipovca predstavljen Trebinjcima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Roman „Šavovi“ Velibora Šipovca predstavljen Trebinjcima

Izvor: Hercegovina press | Datum:23.12.2022.

U eparhijskoj biblioteci Trebinje sinoć je održana promocija romana „Šavovi“ autora Velibora Šipovca, koji govori o čudu Presvete Bogorodice – o kome je posvjedočio blaženopočivši vladika Atanasije.

Šipovac kaže da se kroz ovaj roman vratio pojmu čuda, sa kojim se bavio u svojoj prvoj knjizi „Hercegovina – običaji i vjerovanja“ prije 10 godina.

On je naveo da se sad dotakao čuda koje se desilo na Bliskom istoku i vezano je za jedan saudijsko-arabijski par, koji su uz pomoć Presvjete Bogorodice dobili potomstvo.

„Kada je Arapin htio da se zahvali Bogorodici i manastiru u Damasku, razbojnici ga ubijaju, ali Presveta Bogorodica uz pomoć sina Isusa Hrista, sašiva njegovo raskomadano tijelo i čini čudo vaskrsenja. Naša vjera je Hristos, a ne čudo. Čuda su samo ukrepljenje naše vjere. Ova priča je poslužila kao ideja za moj roman, koju je u Hercegovinu donio blaženopočivši vladika Atanasije. Likovi su izmišnjeni, ali je nastala na osnovu istinitog događaja“, rekao je Šipovac.

On je dodao da se čuda dešavaju i dešavaće se, a pouka i poruka u svakoj njegovoj knjizi je da treba da vjerujemo u našu svetu crkvu, sveto pismo i Gospoda Isusa Hrista koji je početak i završetak ovog svijeta, koga čekamo kao konačno vaskrsenje svih nas.

Prema riječima Momčila Pejičića, protojereja i recezenta knjige pred nama je još jedno djelo autora hadži Velibora Šipovca, a tema je čudo koje se desilo Siriji.

On je dodao da su prvu informaciju o ovome čudu dobili prije nekoliko godina od blaženopočivšeg vladike Atanasija.

„Vaskrsenje mrtvih je svakako čudo Božije. A stvaranje ni iz čega je još veće čudo Božije. Sveti Jovan Zlatousti upoređujući čudesnost vaskrsenja i stvaranja kaže ‘Tebi je nepojmljivo kako će tvoje tijelo koje je negdje istrulilo postati netruležno. Pomisli koliko je stvari Bog stvorio ni iz čega, i u stvaranju ćeš naći zalog vaskrsenja. Stvaranje svijeta je još teže predstaviti nego vaskrsenje mrtvih. Ovdje je na kraju krajeva gotovo veštastvo, a tamo ni toga ne bješe’“, naveo je Pejičić.

Roman „Šavovi“ je sedamnaesti naslov Šipovca, a šarolik je književni opus autora, gdje je pored romana pisao i monografije, zbirke poezija i zbirka priča.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: