Cvijanović: Izabrani politički predstavnici da budu servis građanima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Cvijanović: Izabrani politički predstavnici da budu servis građanima

Izvor: RTRS | Datum:29.12.2022.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da novoizabrani politički predstavnici treba da budu servis građanima.
 


Željka Cvijanović Foto: RTRS


- Mislim da tu postoji saglasnost i voljela bih da se to desi što prije, da krenemo i u drugi korak formiranja Savjeta ministara i da se konačno svi prihvate posla - rekla je Cvijanovićeva za ATV.

Ona je rekla da je srećna što je u Republici Srpskoj taj posao završen.

Cvijanovićeva je podsjetila na mnogo problema iz prethodnog perioda kada je Vlada Srpske trebala da komunicira sa Vladom FBiH, što nije bilo očekivanog intenziteta, jer je Vlada FBiH u prethodne četiri godine zvana tehničkom zbog neimplementiranja rezultata iz 2018. godine.

Govoreći o pozicijama u Savjetu ministara, Cvijanovićeva je istakla da su poznata srpska imena, o čemu će biti riječi kada se dođe u konačnu fazu dogovora.

Ona je istakla da postoji grupacija okupljena oko HDZ-a, "osmorka" i SNSD sa koalicionim partnerima iz Republike Srpske, te da je već razgovarano o resorima.

Cvijanovićeva je podsjetila da su imali nekoliko razgovora u vezi sa Savjetom ministara - da li će tamo neko nekome nešto uzurpirati ili će moći partnerski da se dogovore o važnim stvarima za građane Republike Srpske i Federacije BiH.

- Moj je osjećaj da smo se tu usaglasili - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će u dogovoru sa koalicionom grupacijom biti razgovarano o načinu na koji će se poslagati stvari kao što je to urađeno u Srpskoj, a dio koji se odnosi na određena zamjenička mjesta još nije preciziran.

Cvijanovićeva je rekla da je najznačajniji momenat imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara kako bi se mogla pokrenuti procedura formiranja, a tu se zna redoslijed po rotaciji gdje sada treba da bude predsjedavajući iz reda hrvatskog naroda.

Važno da nema blokada za strateške projekte

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je važno da ne bude blokada na nivou BiH kada je riječ o nekoliko strateški važnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike.

Cvijanovićeva je istakla da je strateški važno iniciranje projekata koji mogu značiti ekonomsku ili finansijsku korist za entitete i građane u BiH, bez blokada.

- Isto tako je važno, što je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pomenuo, da se vratimo onoj logici od ranije - da probamo da između dva entiteta napravimo neki zajednički projekat - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na projekat na Ugru, kada je bilo riječi o hidrocentrali kao solidnom energetskom projektu, što nažalost nije realizovano.

Govoreći o ciljevima i očekivanjima u mandatu u Predsjedništvu BiH, Cvijanovićeva je istakla da postoji mnogo stvari na kojima treba raditi i da će korak po korak biti analizirana strateški najvažnija pitanja.

Prema njenim riječima, u organizacionom smislu mora postojati dobra veza na relaciji srpski član Predsjedništva, predsjednik Republike Srpske, Narodna skupština i Vlada Srpske.

Neophodno je, dodaje, da se uvede red u spoljnu politiku, jer je to, kako je ukazala, oblast koja decenijama funkcioniše na "veoma neobičan način", ukazujući da postoje određene figure iz političkog Sarajeva koje su znale da uzurpiraju određena ovlaštenja.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH je rekla da se mora promijeniti odnos da se mehanizmi koje je dao Ustav koriste u funkciji blaćenja drugog, nego treba naći zajednički resurs putem kojeg treba napraviti partnerstva i realizovati projekte koji bi ekonomski bili dobri za BiH.

Cvijanovićeva je rekla da nije stvar u tome da neko nekoga prevari, nešto oduzme ili spriječi da nešto kaže, nego je stvar u racionalnom pristupu u kojem je potrebno koristiti resurs kako bi se pomoglo onima koje predstavljate.

Ona je podsjetila na određena ponašanja nekadašnjih ministra spoljnih poslova Igora Crnatka i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji su u tadašnjim mandatima dijelili lekcije drugima, a nisu spriječili da ambasador otvara poštu namijenjenu srpskom članu Predsjedništva.

Cvijanovićeva je rekla da u narednih mjesec do dva ističu mandati ambasadora i da aktivnosti po ovom pitanju slijede nakon praznika.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: