Petrović: Trebinje ima novo lice, ERS stabilna | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Petrović: Trebinje ima novo lice, ERS stabilna

Izvor: Herceg RTV | Datum:31.12.2022.

Skupština grada Trebinja je stabilna i narod je shvatio da postoje dobre namjere, te da se čine dobra djela u našem gradu, a samim tim imamo i veliku odgovornost prema našim građanima, rekao je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, gostujući u Centralnim vijestima Herceg televizije. 

 Iza nas su krizne godine, a novi budžet u Trebinju je bez kredita. U tom budžetu su predviđena mnoga davanja, povećanja plata radnicima, investicije, uvođenje regresa u određenim institucijama, te pospješivanje procesa rada. Moraće ljudi shvatiti da se plata ne može dobijati, nego se mora zaraditi, a da bi se zaradila morate biti inovativni na svom radnom mjestu, pružajući novu energiju u narednoj godini. Bez nove energije i novih ideja ne možemo postići dobre rezultate. Ko ima energiju, on će napredovati u borbi za jače i stabilnije Trebinje, kaže Petrović. 

 

Luka Petrović ističe da nije nova vrijednost samo novac, već sve ono što nas okružuje. Dodaje da je Trebinje već sada poznato po gradnji stambenih i energetskih objekata, a pod tim se podrazumijeva izdragdnja nove solarne elektrane na području Trebinja u saradnji sa Mađarskom. U planu je nastavak radova na izgradnji obilaznica. Trebinje ima dva nova rezervoara, a kada je riječ o vodovodu, uvedena je nova tarifna metodologija i želi se vidjeti šta sve utiče na cijenu jednog kubika vode na putu do krajnjeg potrošača. Vodovod Trebinje će u budućnosti biti neprofitna organizacija, što znači da će cijena vode biti formirana na način da „poklopi“ sve troškove distribucije i održavanja. 

 

 

 

Elektroprivreda Republike Srpske 

 

Kada saberete niske cijene elektične energije u Republici Srpskoj, ERS-u ne preostaje mnogo energije za izvoz, a taj izvoz zavisi od hidrologije i termoelektrana. Kad termoeletrane ispadnu iz proizvodnje, potrebno je kupovati električnu energiju po znatno višim cijenama od domaćih, a tada nema prostora da se nadomjesti niska cijena. 

 

Hidrologija je bila jako loša u proteklim, sušnim godinama, a klimatolozi procjenjuju da smo ušli u dvadesetogodišnji sušni niz u kome opet ima mnogo različitih sušnih perioda, a prema našim saznanjima taj najsušniji dio je iza nas, kaže Luka Petrović, generalni direktor ERS-a. 

 

Petrović dodaje da nema pomisli o privatizaciji Elektroprivrede. Očekuje se nastavak izgradnje hidro i solarnih elektrana. Novi objekti koji donose novu energiju, omogućiće da svim stanovnicima Republike Srpske cijena električne energije ostane trajno znatno jeftinija u odnosu za region. 

 

Tarifni blokovi, i sistem obračuna električne energije

 

„Opredjeljenja smo da svako ima istu cijenu električne energije za utrošenih 500 KWh, dok će svi oni koji troše preko 1500 KWh plaćati znatno višu cijenu električne energije. Oko 86% domaćinstava u Republici Srpskoj troši u prosjeku ispod 500 KWh električne energije, tako da građani neće osjetiti enormna poskupljenja“, pojasnio je Luka Petrović za Herceg TV. 

 

Na sajtu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske dostupan je kalkulator za obračun utrošene električne energije, koji treba da potrošačima približi i pojednostavi novi način obračuna električne energije. 

 

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović smatra da građani treba da budu upoznati sa tim kuda odlazi novac koji uplaćuju putem računa za električnu energiju. Svakim plaćanjem računa potrošači plaćaju električnu energiju,  distributivnu mrežarinu, prenosnu mrežarinu, obnovljive izvore energije te PDV. 

 

Treba naglasiti da je za iznos same električne energije potrebno izdvojiti najmanje novca. 

 

 

 

Kompletan razgovor sa Lukom Petrovićem pogledajte na YouTube kanalu Herceg TV. 

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: