ISTORIJSKA TURISTIČKA GODINA ZA TREBINJE- Preko 180.000 registrovanih noćenja turista | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ISTORIJSKA TURISTIČKA GODINA ZA TREBINJE- Preko 180.000 registrovanih noćenja turista

Izvor: Herceg RTV | Datum:11.01.2023.

Prethodna 2022. godina prema svim parametrima ostaće zlatnim slovima upisana u istoriji turizma Trebinja kao najbolja i najuspješnija od kada se mjeri turistički promet.Naime, prema podacima kojima raspolaže JU Turistička organizacija Grada Trebinja tokom pomenute godine u Trebinju je evidentirano 180.418 registrovanih noćenja, što predstavlja uvećanje od skoro čitavih 80% u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu čime je Trebinje zauzelo lidersku poziciju u Regionu kad je u pitanju procentualno uvećanje obima turističkog prometa.

Ovaj rezultat dodatno dobija na značaju uzme li se u obzir činjenica da su stručnjaci angažovani od strane Svjetske Turističke organizacije (NJTO) procijenili da će tek 2023. biti godina kada bi globalni turistički promet trebao dostići onaj iz perioda prije izbijanja „kovid“ krize.

Broj evidentiranih noćenja domaćih turista za 2022. godinu iznosi 81.711 ili oko 45% ukupno zabilježenih noćenja, dok broj registrovanih noćenja inostranih turista za 2022. godinu iznosi 98.718 ili oko 55% ukupno zabilježenih noćenja za 2022. godinu.

Najveći broj inostranih noćenja zabilježili su turisti iz Srbije sa oko 55%, Turske sa oko 10%, Crne Gore sa oko 9%, Grčke sa oko 5%, Hrvatske sa oko 3% i Malezije sa oko 2% ukupno zabilježenih registrovanih inostranih noćenja.

Turisti su najčešće posjećivali i obilazili bogato kulturno istorijsko nasljeđe iz različitih istorijskih perioda: manastire, crkve, spomenike, Stari Grad – Kastel (sa džamijama), Muzej Hercegovine, Perovića (Arslanagića) most. Takođe, vinski podrumi, ali i restorani i konobe sa nacionalnom kuhinjom iza sebe imaju veoma uspješnu godinu s obzirom na izuzetnu posjećenost svojih objekata od strane turista.

Prikupljeni statistički pokazatelji govore u prilog tome da se turistička 2022. godina definitivno može okarakterisati kao najbolja i nauspješnija do sada. Oblast turizma u Trebinju kontinuirano ide uzlaznom putanjom sa značajnim procentima uvećanja obima turističkog prometa čime Trebinje spada u red brzo rastućih turističkih destinacija koja svojim rezultatima u velikoj mjeri doprinosi uvećanju ukupnog obima turističkog prometa koji se bilježi u Republici Srpskoj i BiH.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: